vestnik

(FOTO) Gornja Radgona: Polarna dežela, planetarij in pravljično mesto ob Muri

Marina Vrbnjak, 29. 11. 2019
Marina Vrbnjak
Polarna dežela, planetarij in pravljično mesto ob Muri
Aktualno

V Gornji Radgoni že jutri začenjajo pravljični december, v katerem bodo postavili peto pravljično mesto s praznično in kulinarično ponudbo, na Meleh pa bo na ogled čudoviti svet Arktike v Polarni deželi in skrivnosti nočnega neba v najmodernejšem mobilnem Planetariju.

Gornja Radgona bo tudi tokrat ponudila niz različnih prireditev za vse okuse in vse generacije. 

polarna-dežela, gornja-radgona, vrtni-center-kurbus
Marina Vrbnjak
Polarna dežela, planetarij in pravljično mesto ob Muri

Kaj se bo dogajalo?
Po besedah direktorice Kultprotura Tatjane Kotnik - Karba bodo glasbeni nastopi na določenih mestih, ki si jih je mogoče ogledati tudi na spletnih straneh zavoda Kultprotur. »Posebej bi izpostavila že tradicionalno, 5. pravljično mesto, ki bo na praznično okrašenem Trgu svobode od 16. do 18. decembra med 16. in 18. uro. Z izvrstnimi nastopi – glasbo, recitali, igro, plesom in še čim – ki jih pripravljamo občinski zavodi, se bodo predstavili posamezniki in skupine,« je povedala direktorica.
Šestnajstega decembra se bodo tako predstavili Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona, zasebna glasbena šola Maestro, Folklorna skupina Gornja Radgona in Otroška folklorna skupina KD Peter Dajnko. Sedemnajstega decembra se bosta predstavili Osnovna šola Gornja Radgona in Glasbeni atelje Bach, dan kasneje pa Osnovna šola dr. Antona Trstenjaka Negova in Kultprotur s koncertom Alye. Sklepni koncert bo enaindvajsetega decembra v Mladinskem centru.
Vsak dan bo prizorišče obiskal tudi Božiček v spremstvu maskot Apolonije in Boža, na stojnicah pa bodo ponujali bogato praznično in kulinarično ponudbo. V knjižnici bodo pripravili tudi delavnice za otroke. Na predvečer Miklavža pa so za otroke v Domu kulture pripravili lutkovno predstavo Prigode palčka Obdarovalčka.

polarna-dežela, gornja-radgona, vrtni-center-kurbus
Marina Vrbnjak
Od jutri je na ogled mrzla Arktika v družbi polarnih medvedov, pingvinov in mrožev.

Vabijo na ogled arktičnega sveta in virtualno potovanje v vesolje
Od jutri pa bo v Vrtnem centru Kurbus na Meleh že na ogled mrzla Arktika v družbi polarnih medvedov, pingvinov in mrožev. Poseben projekt, ki so ga pripravljali okoli kar 1500 ur,  predstavlja arktični svet in njegove prebivalce ter tudi problem globalnega segrevanja in posledicah za naše življenje, kar ponazarja video predstavitev znotraj polarne dežele. »Pripravili smo tudi iglu, v katerem je čarobna mini božična vasica, skozi katero vozi vlak, za družine in posameznike pa smo pripravili tudi arktični ambient za fotografije, ki jih dobite takoj,« je pojasnila direktorica Vrtnega centra Kurbus Simona Kurbus.
Poleg polarne dežele si bo ob sobotah in nedeljah (do 22. decembra) v najmodernejšem mobilnem planetariju v Sloveniji mogoče tudi virtualno potovanje vesolje, na katerem bodo obiskovalci spoznali planete, galaksije, zvezde in ozvezdja ter severni sij.

polarna-dežela, gornja-radgona, vrtni-center-kurbus
Marina Vrbnjak
V najmodernejšem mobilnem planetariju v Sloveniji bo mogoče tudi virtualno potovanje vesolje.

Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko pa je ob današnji predstavitvi dogodkov dejal, da najmlajši v občini in njeni zavodi občane in druge obiskovalce že petič zapored skozi pesem in glasbo nagovarjajo, da se splača. »Splača se imeti rad, splača se objeti, splača se vsem zaželeti vse dobro v prihajajočem novem, ki naj prinese obilo lepega, obilo pozitivnega, zlasti pa osebne sreče in miru. Če sporočilo dobrih želja nadgradimo s sporočilom, ki ga prinaša za verne novorojeni, potem je obisk planetarija v času pričakovanja prava stvar in doživetje, polno dobrih občutkov. Da bi jih bilo čim več,« je poudaril Rojko in se v imenu občine pridružil čestitkam ob prihodu novega leta.
Del prireditev je sofinanciran iz evropskih sredstev v okviru projekta City Cooperation II oz. sodelovanje mest, ki ga izvaja PORA Gornja Radgona.