vestnik

Poletni tabor v romskem naselju v Dolgi vasi

Jože Gabor, 13. 8. 2022
Jože Gabor
Poletni romski tabor v Dolgi vasi.
Aktualno

V romskem naselju v Dolgi vasi so petič organizirali poletni romski tabor, katerega so se ob romskih udeležili tudi neromski otroci iz Lendave in okolice.

Aktivnosti so pet dni potekale v Večnamenskem romskem centru Dolinsko v Dolgi vasi in na bližnjih športnih igriščih. Druženje, športne aktivnosti in izobraževanje so zaključili z obiskom živalskega vrta Sikalu ZOO v Boračevi pri Radencih. Romski tabor sta organizirali Romsko kulturno društvo Romnji iz Dolge vasi in Ljudska univerza Lendava ob podpori Občine Lendava. Pri izobraževanju in delavnicah pa so sodelovali lendavska območna enota Centra za socialno delo Pomurje, Zveze za razvoj romske manjšine Preporod, policisti z lendavske policijske postaje, Center za šolske in obšolske dejavnosti – ZZ ROOM in drugi.

romski-tabor, dolga-vas
Jože Gabor
Poletni romski tabor v Dolgi vasi.

Letos je žal bilo nekoliko manj otrok kot prejšnja leta, je povedala predsednica Romskega kulturnega društva Romnji Dolga vas Nataša Horvat: »Veseli nas, da so se na naše vabilo odzvali tudi starši, ki niso Romi, tako da so prijetne počitniške dneve skupaj preživljali romski in neromski otroci, kakor je bilo tudi prejšnja leta. Ob igricah in športnih aktivnostih smo med drugim organizirali še delavnice, na katerih so sodelovali policisti in zaposleni na Centru za socialno delo, ki so nam na sproščen in zabaven način povedali marsikaj koristnega.« Udeleženci so tudi risali, se učili šivanja in podobno. Tabor je namenjen tudi lažjemu vključevanju romskih otrok v lokalno skupnost.

romski-tabor, dolga-vas
Jože Gabor
Poletni romski tabor v Dolgi vasi.

Otroke zelo veseli, da kak dan tabora preživijo tudi na izletih, je še povedala Nataša Horvat. Lani so bili v pustolovskem parku pri Bukovniškem jezeru, letos pa v živalskem vrtu Sikalu ZOO. Udeležence tabora so ves čas spremljali mentorji oziroma animatorji. To so bili člani Romskega kulturnega društva Romnji, zaposleni in sodelavci Ljudske univerze Lendava ter študentje prostovoljci.

romski-tabor, dolga-vas
Jože Gabor
Poletni romski tabor v Dolgi vasi.

romski-tabor dolga-vas