vestnik

(FOTO) Policija na shodu uporabila solzivec in vodni top. Janša odgovoril, da vlada ne bo popuščala pritiskom

Vestnik, STA, 16. 9. 2021
Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.
Aktualno

Na sredinem protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani, na katerem se je po podatkih policije zbralo osem tisoč ljudi, je prišlo do incidentov. Potem ko se je množica približala vhodu v parlament in je v poslopje priletelo nekaj pirotehnike, je policija ljudi pregnala s solzivcem. Ko so nekateri začeli vanjo metati pirotehniko, pa je aktivirala še vodni top. V policijo naj bi letele celo granitne kocke.

Čeprav so organizatorji pozivali k mirnemu shodu, je med protestom najprej nekdo od protestnikov vrgel steklenico proti enemu od policistov, ki je varoval shod, a ga k sreči zgrešil. Množica se je tudi približala vhodu v parlamentarno stavbo. Policija pa je še okrepila svojo prisotnost in zavarovala vhod. Nekajkrat je prišlo do stopnjevanja napetosti, zbrani so skandirali nekatera navijaška gesla, v poslopje parlamenta so protestniki usmerili tudi nekaj pirotehnike, množico je preletaval policijski helikopter.

vodni top, protest, pct
Bobo
Vodni top.

Nekaj po 20. uri je policija uporabila solzivec in udeleženci shoda so se bili primorani umakniti izpred parlamenta in so se razkropili po ljubljanskih ulicah. Pozneje pa se jih je nekaj vrnilo na ploščad pred parlamentom in proti policiji so začela leteti pirotehnična sredstva. Policija je aktivirala še vodni top, skupina udeležencev shoda pa je nanj in na policiste začela metati različne predmete, glede na pričevanje enega od udeležencev celo granitne kocke. Na protestu so bili sicer kritični do zahtevanih pogojev PCT za opravljanje in uporabo tako rekoč vseh dejavnosti. Kritični so bili do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, ki da ne uživata več zaupanja ljudi, zato so jih med skandiranjem pozvali k odstopu. "Hočemo nazaj svoje življenje, hočemo svobodo," je bilo slišati na protestu.

protest pct dz trg republike pl
Primož Lavre
Pred parlamentarnim poslopjem v Ljubljani so se zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT.

protest pct dz policija solzivec pirotehnika
Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.

Odziv Janše

Premier Janez Janša je po incidentih tvitnil, da vlada ne bo popuščala nobenim pritiskom. "Vztrajala bo pri ukrepih za varovanje zdravja in življenj ljudi," je zapisal. "Ulično nasilje še nikoli ni pripeljalo do česa dobrega," je na Twitterju zapisal premier Janša in dodal, da je policija dolžna ukrepati po zakonu. Čas pa je tudi, da tudi tožilstvo in sodstvo ne tolerirata več groženj in nasilja, je navedel.

koronavirus shod ukrepi pct policija