vestnik

Policija poziva motoriste k previdni vožnji

Vestnik.si, STA, 7. 6. 2021
Dani Mauko
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Agencija za varnost prometa in policija opozarjata na varno udeležbo motoristov na cestah. V maju je umrlo osem voznikov enoslednih motornih vozil, kar je toliko kot marca in aprila skupaj, zato na policiji opozarjajo, da napotki in priporočila za varnost na cesti niso namenjena sama sebi.

Po trenutno veljavnih začasnih podatkih je bilo letos v prometnih nesrečah udeleženih 138 voznikov motornih koles ter 90 voznikov mopedov. Medtem je bilo lani v prometnih nesrečah udeleženih 142 voznikov motornih koles in 100 voznikov mopedov, so v sporočilu za javnost zapisali na generalni policijski upravi. V prometnih nesrečah je bilo letos hudo poškodovanih 46 voznikov enoslednih motornih vozil, 111 je bilo lažje poškodovanih. Skoraj dve tretjini teh prometnih nesreč so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami.

moto-klub-kamagot, radenci, motoristi, silvestrska-vožnja
Dani Mauko
Fotografija je simbolična.
V prometnih nesrečah je letos umrlo 12 voznikov enoslednih motornih vozil, vsi so bili moški. V enakem obdobju lani je umrlo osem voznikov enoslednih motornih vozil. Sedem od 12 prometnih nesreč s smrtnimi izidom so letos povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami, ugotavljajo na generalni policijski upravi. Kot opozarjajo, med vzroki za smrtne prometne nesreče izstopata neprilagojena hitrost, nepravilna stran ali smer vožnje ter izsiljevanje prednosti. V letošnjem letu je bilo 11 od 85 voznikov motornih koles, ki so povzročili prometno nesrečo, pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,12 promila. Od 60 mopedistov, ki so povzročili prometno nesrečo, pa jih je bilo pod vplivom alkohola 12.

policist
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Vsem voznikom enoslednih motornih vozil policija zato svetuje, naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti. Voznikom svetujejo še, da pred vožnjo preverijo zračni tlak v pnevmatikah, pri vožnji pa dosledno uporabljajo zaščitno motoristično čelado. Poskrbijo naj tudi, da bodo na cesti čim bolj vidni, še pozivajo na generalni policijski upravi. Kot so sporočili, lahko vozniki motornih koles predvsem ob koncih tedna pričakujejo povečano prisotnost policistov na odsekih, ki jih najpogosteje uporabljajo ali pa iz varnostnega vidika spadajo med bolj nevarne. V skladu z možnostmi bo policija občasno izvajala tudi nadzor prometa iz zraka.

policija ceste varnost