vestnik

Policija zaradi napovedanih shodov poziva k strpnosti in opozarja, da bo v primeru hujših kršitev ustrezno ukrepala

Vestnik.si, 27. 10. 2021
Jure Zauneker
Na shodih bodo za red skrbeli policisti.
Aktualno

Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov pozivajo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Poročali smo že, da so za danes ponovno napovedani javni shodi za odpravo covid ukrepov v več mestih po Sloveniji, med drugim tudi na Trgu zmage v Murski Soboti. O tem je seznanjena tudi Policija, ki je sporočila, da shodi doslej na policijskih postajah ali upravnih enotah, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih, niso bili prijavljeni. Zato bodo na shodih za red skrbeli policisti. Ti bodo s pozivanjem in usmerjanjem udeležencev shoda preprečevali ogrožanje ljudi in premoženja, vzdrževali javni red in mir ter zagotavljali varnost cestnega prometa. 

Na Policiji pravijo, da bodo dogajanje na prostorih, kjer bodo potekali javnih shodi, ves čas spremljali, ukrepe pa prilagajali trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. "V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe," dodajajo. Prav tako bodo območja shodov nadzorovana z video tehnologijo. 

murska-sobota, protesti, vsi-na-ulice, 29.-5
Jure Zauneker
Na Trgu Zmage so v minulih mesecih protestniki nekajkrat vozili s kolesi.

Opozarjajo še, da na shode ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, odsvetujejo pa prihod na shod z otroki. 

"Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda," poudarjajo. Udeležencem svetujejo naj se ob hujših kršitvah umaknejo na varno. Poziv Policije pa se nanaša tudi na to, naj udeleženci ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa. 

shodi murska-sobota policija