vestnik

Policija preiskuje murskosoboškega stečajnika

Nina Ambrož, 16. 2. 2019
Igor Napast
V Ribnici na Pohorju je mogoče kupiti dobro urejene apartmaje v stečaju Rikoma.
Aktualno

Mariborski kriminalisti zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic preiskujejo stečajnega upravitelja Ronnieja Christopherja Horvata.

Ronnie Christopher Horvat, stečajni upravitelj, ki je do septembra lani vodil stečajni postopek podjetja Rikom Reke in Marka Rataja, je v predkazenskem postopku. Potem ko je Večer razkril nepravilnosti pri oddajanju Rikomovih apartmajev v Sitarjevi hiši v Ribnici na Pohorju in je na kršenje insolventne zakonodaje opozorilo sodišče, se je zavrtelo še kolesje policije. Mariborski kriminalisti Horvata preiskujejo zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic.



"Ne čutim se krivega in upam, da bo primer pozitivno rešen," komentira Ronnie Christopher Horvat. Priznava pa, da je delal slabo: "Nisem bil dovolj pazljiv, vendar nisem deloval pod vplivom nikogar, nihče me ni usmerjal. Bil sem v dobri veri, da se apartmaji v Ribnici ne oddajo," se sklicuje na nevednost. Čeprav je objekt večkrat obiskal, ko je preverjal, v kakšnem stanju je hiša, trdi, da ni opazil, da najemnik Turi brez dogovora in soglasja apartmaje trži in daje v najem. Nevestnost je bila Horvatu očitana že v dveh stečajnih postopkih, v bankrotu prleškega slaščičarja Marsela Šalamona in koprske družbe Istrabenz Marine, vendar mu niso dokazali nobenih nepravilnosti, pravi stečajni upravitelj.


"Ne čutim se krivega in upam, da bo primer pozitivno rešen," komentira Ronnie Christopher Horvat. Priznava pa, da je delal slabo: "Nisem bil dovolj pazljiv, vendar nisem deloval pod vplivom nikogar, nihče me ni usmerjal. Bil sem v dobri veri, da se apartmaji v Ribnici ne oddajo," se sklicuje na nevednost.

Apartmaji Sitar so zdaj prazni in v prodajnem postopku. Kot del Ratajevega premoženja oziroma stečajne mase bodo slej ko prej prodani. Na zadnji dražbi za šest apartmajev višjega standarda in savno, ki so imeli izklicno ceno postavljeno pri 624.419 evrih, ni bilo interesenta. Prav tako ne za opremo smučišča (vlečnica, top, teptalnik itd.) v Ribnici na Pohorju. Je pa nova Rikomova stečajna upraviteljica Milena Sisinger, ki je nasledila od sodišča razrešenega Horvata, na januarski javni dražbi prodala Rikomov apartma v hiši Bolfenk na Hočkem Pohorju. Za dvoetažni apartma na vrhu objekta, velik 143 kvadratnih metrov, so se potegovali štirje dražitelji,Klemen Cehte, Gregor Jezaza podjetje Uleo, Andrej Zupan za družbo Meltal - Rado Snežič in Alen Stanojević za podjetje Antela, v poročilu navaja upraviteljica. Najvišjo kupnino je ponudila Antela iz Lenarta v Slovenskih goricah - 129.000 evrov (brez davka), kar je 24.000 evrov več od izklicne cene. Rikomova stanovanja v Ketterjevi ulici v Mariboru bodo prodajali posamično na dražbi z zviševanjem cen.
Nataša Juhnov
Poteze stečajnega upravitelja Ronnieja Christopherja Horvata so pod lupo policije. Fotografija je simbolična.
policija stečajni postopek Ronnie Horvat preiskava