vestnik

Policija svetuje samozaščitne ukrepe med prazniki

Vestnik, STA, 15. 4. 2022
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Velikonočne praznike marsikdo izkoristi za večdnevni izlet. Policija zato v času daljše odsotnosti od doma predlaga več samozaščitnih ukrepov. Nepremičnina naj med drugim ne daje videza, da so lastniki odsotni, v primeru vgrajenih alarmih naprav pa naj bodo te pravilno nastavljene.

Nepridipravi namreč pogosto izkoristijo odsotnost stanovalcev, to pa zaznavajo tudi tako, da opazujejo, ali so v objektih prižgane luči. "Prilika dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Zato naj se lastniki dogovorijo z osebo, ki ji zaupajo, da občasno izprazni nabiralnik, parkira na dvorišču, spreminja lego rolet, vklopi luči in izvaja druge ukrepe, da dom ne bo kazal znakov, da je prazen oziroma da ste kam šli, so zapisali na policiji.


Policija ob tem odsvetuje puščanje kakršnih koli obvestil na avtomatskih odzivnikih telefonov o odsotnosti. Prav tako odsvetuje obveščanje o odsotnosti preko družabnih omrežij. Samozaščitno obnašanje pa policija svetuje tudi na krajih dopustovanja. Pomembno je zaklepanje vozil, hotelskih sob in apartmajev ter skrivanje vrednejših predmetov oz. vsega kar bi lahko zamikalo morebitne storilce. Priporočljiva je tudi uporaba sefov, vrednejše predmete pa je treba imeti ves čas pod nadzorom v vidnem polju, so še sporočili s policije. "Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo," še svetujejo.


Če lastnik opazi sledi vloma v svoje vozilo, naj to takoj prijavi najbližji policijski postaji oziroma pokliče na intervencijsko številko 113 ali anonimni telefon 080 1200. Do prihoda policistov naj se ničesar ne prijema zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca. "Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen," so še zapisali na spletni strani.

policija praznik preventiva