vestnik

Policist Drago Buček je služboval na Hrvaškem. Pomagal preprečiti samomor, s fotografijo našel goljufivega taksista

Andrej Bedek, 4. 9. 2022
Vanesa Jaušovec
Drago Buček je na postaji v Gornjih Petrovcih začel službovati 2007. leta, od leta 2010 pa opravlja delo vodje policijskega okoliša na območju občin Rogašovci in Kuzma.
Aktualno

Lastnik najdenega kolesa se mu je prišel osebno zahvalit na sejem.

Slovenska policija je od 17. julija do 18. avgusta na delo na Hrvaško napotila tri slovenske policiste. Na Policijski postaji Pulj je en mesec delal Darko Pavlič, na Policijski postaji Krk Drago Butara in na Policijski postaji Novalja na otoku Pag Drago Buček, policist Policijske postaje Gornji Petrovci.

Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone na nekatere svoje turistične destinacije povabi predstavnike policij tistih držav EU in tretjih držav, katerih državljani v velikem številu dopustujejo pri njih. V letošnjem projektu je sodelovalo 100 tujih policistov iz 18 držav. Oseminštiridesetletni Drago Buček je delo na Hrvaškem sprejel kot enega od poklicnih izzivov. V policiji službuje 22 let. Da gre po končani srednji šoli na šolanje v policijsko akademijo v Tacnu, je bila dolgoletna želja, saj ga je mikalo delo v uniformi in pomoč sočloveku.

drago-buček, policist
Vanesa Jaušovec
Drago Buček

Takoj stopil v akcijo

Na postaji v Novalji je služboval kot nekakšen posrednik med slovenskimi turisti in hrvaškimi policisti. Turistov je veliko, predvsem mladih, ki se zabavajo na razvpiti plaži Zrče. Pogosti so tudi prekrški in kazniva dejanja, kot so kraje in podobno. Posebej pa je izstopal primer, ki ga je obravnaval prav Buček, so povedali v slovenski policiji. Šlo je za slovenskega državljana, ki je na svojem profilu na facebooku objavil, da bo naredil samomor, in ob tem priložil zelo nazorno fotografijo. Njegova lokacija ni bila takoj znana.

Buček je takoj, ko je dobil klic nadrejenih iz Ljubljane, stopil v akcijo, čeprav je bil tisto soboto prost. Po telefonu se je povezal s hrvaškim policistom Tomislavom Ninkovićem s Policijske postaje Zadar. Na podlagi podatkov, neposredno pridobljenih iz Slovenije, ki jim jih je sporočil Buček, so hrvaški policisti Slovenca na območju Zadra izsledili in s tem preprečili najhujše. »Tomislav je tisti dan služboval kot vodja izmene in takoj se je videlo, da je zelo izkušen policist. Najprej smo našli avtomobil našega državljana in obenem podatek, da je na tistem območju tudi njegovo dekle. Policisti so ga prestregli na poti do nje in ga odpeljali na zdravljenje. Vse skupaj je trajalo štiri ure in pol. Rešiti človeško življenje je neprecenljivo, saj je prav to poslanstvo našega poklica,« nam je opisal Buček, ko smo ga v torek obiskali na Goričkem.

drago-buček, policist
Vanesa Jaušovec
Drago Buček

V službi ljudi 

Policist z Goričkega je vsak delovni dan na postaji v Novalji najprej preveril, ali imajo slovenski turisti kakšne težave. En dan je eden od njih tako prijavil krajo električnega kolesa. Več podatkov kot ene fotografije tega kolesa ni imel. Buček si je fotografijo zapomnil, kar se izkazalo za dobro potezo. Dan kasneje, ko je spet prišel na delo, je to kolo opazil na policijski postaji kot najdeno in še zaklenjeno z originalno ključavnico. Poklicali so lastnika, ta se je prav tisti dan odpravljal v Slovenijo. Med potjo se je ustavil na postaji in potrdilo se je, da je to njegovo kolo, saj je s seboj imel ključ, s katerim je odklenil ključavnico. »Bil nam je neizmerno hvaležen in seveda vesel, da je dobil nazaj svojo lastnino. Ko sem prišel iz Hrvaške in en dan opravljal delo na sejmu v Gornji Radgoni, me je lastnik kolesa tam našel, saj je od nekod dobil podatek, da bom na sejmu, in se mi je še enkrat prišel osebno zahvalit. To je dokaz več, da smo slovenski policisti res v službi ljudi,« je bil Buček tudi med našim obiskom še vedno pod vtisom pristne zahvale.

Na postaji v Novalji je služboval še italijanski policist, s katerim sta pomagala Italijankam. Nekaj mladenk, ki so se zabavale v Zrčah, se je obrnilo na postajo, ker da jih je taksist ogoljufal za precejšnji znesek pri plačilu z bančno kartico. Mladenke spet kaj dosti podatkov o dogodku niso imele, nam je začel opisovati gornjepetrovski policist. Razen da so posnele in objavile več fotografij. Na srečo eno tudi v taksiju in ob ogledu te fotografije sta policista na armaturni plošči avtomobila opazila telefonsko število taksi službe. Hrvaški policisti so s pomočjo tega podatka goljufivega taksista kmalu izsledili.

Na tekmah spremlja navijače

Policijska postaja Gornji Petrovci, kljub temu da je najmanjša postaja v okviru Policijske uprave Murska Sobota, pokriva zelo velik teren, občine Hodoš, Šalovci, Gornji Petrovci, Kuzma, Grad in Rogašovci, kjer prebiva okoli deset tisoč ljudi. Drago Buček je na postaji začel službovati leta 2007, od leta 2010 pa opravlja delo vodje policijskega okoliša na območju občin Rogašovci in Kuzma. Pravi, da delo policista obsega širok spekter področij. Včasih so kot socialni delavci, ki s pogovorom rešijo zaplet, pa tudi preganjalci prekrškov in kaznivih dejanj, pri čemer morajo včasih posredovati s fizično silo. Delati na Goričkem je prednost, še pove policist. »Zdi se, kot da se vsi poznamo, zato med policisti in lokalno skupnostjo vlada veliko zaupanje, tako pa lahko preprečimo več odklonskih stvari.«

Med našim obiskom se pogovoru pridruži načelnik Boštjan Vučko, načelnik gornjepetrovske policijske postaje. »Drago ima vse lastnosti, ki jih mora imeti policist. Izjemno dobro komunicira z ljudmi, je vztrajen in navajen dela. Lahko vodi tudi preiskavo, na naši postaji opravlja še kriminalistično tehnično delo na prizoriščih kaznivih dejanj,« pohvali svojega sodelavca.

Draga Bučka boste lahko srečali na prihajajočih tekmah v Fazaneriji, saj je priučen še za delo policista spoterja. Ti policisti na podlagi svojega poznavanja navijaške kulture, strukture navijačev, predvsem pa informacij in izkušenj skušajo vplivati na zmanjševanje napetosti oziroma jih s predvidevanjem lahko celo preprečijo. Sam je bil aktiven nogometaš, nogometu sta zapisana tudi oba sinova. Starejši je član mladinske ekipe Mure, žal pa so ga poškodbe oddaljile od reprezentančne selekcije. Mlajši pa okroglo usnje kroti v Murini selekciji do 12 let. Jabolko očitno res ne pade daleč od drevesa.

Vanesa Jaušovec
Drago Buček je bil na postaji v Novalji na otoku Pag vez med slovenskimi turisti in hrvaškimi policisti.
policija hrvaška pomoč drago-buček