vestnik

Policist iz Goričkega, ki je deloval na Hrvaškem, pomagal pri preprečitvi samomora

Vestnik.si, 25. 8. 2022
Policija.si
Drago Buček je en mesec služboval na Hrvaškem.
Aktualno

S službovanja na Hrvaškem so se vrnili trije slovenski policisti, med njimi tudi Drago Buček iz Policijske postaje Gornji Petrovci.

Med 17. julijem in 18. avgustom sta na vrhuncu turistične sezone na Hrvaškem poleg Bučka službovala še Darko Pavlič iz Postaje letališke policije Brnik in Drago Butara iz Policijske postaje Krško. Ob vrnitvi jih je sprejel pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica in se jim zahvalil za opravljeno delo. 



Buček je en mesec s hrvaškimi policisti sodeloval na Policijski postaji Novalja, ostala policista pa v Puli in na Krku. Slovenska policija je na Hrvaškem pomagala prvič v letu 2011 v okviru projekta Varna turistična sezona. V letošnjem projektu je sodelovalo sto tujih policistov iz 20 različnih policijskih organizacij in iz 18 držav. Slovenski policisti so pomagali hrvaškim, ki so imeli postopke s slovenskimi državljani, kot tudi slovenskim državljanom, ki so se znašli v postopku. Pomoč se je izkazala uspešna in koristna za vse. Hrvaškim policistom Slovenci nudijo pomoč pri premoščanju jezikovnih ovir in izmenjavi informacij, slovenski pa se obenem vsakič vrnejo z delovnimi in strokovnimi izkušnjami. 

policija, varna-turistična-sezona, drago-buček
Policija.si
Drago Buček je en mesec služboval na Hrvaškem.

Ob vrnitvi so policisti dejali, da so imeli veliko dela, njihova prisotnost pa se je izkazala kot pozitivna. Kot so zapisali na spletni strani Policije, je izstopal primer, ki ga je obravnavala Policijska postaja Pag. "Gre za primer slovenskega državljana, ki je na svojem facebook profilu objavil, da bo storil samomor, njegova lokacija pa ni bila takoj znana. Posebna zahvala gre policisti Dragu Bučku iz Policijske postaje Gornji Petrovci, ki je delal na Pagu in hrvaškemu policistu Tomislavi Ninkoviću iz Policijske postaje Zadar, ki sta se aktivno angažirala. Na podlagi informacij, neposredno pridobljenih iz Slovenije, so hrvaški policisti osebo izsledili in s tem preprečili najhujše," so zapisali.

policija hrvaška varna-turistična-sezona
Kaj zdaj berejo drugi