vestnik

Policisti bodo preverili Leljakov klic na številko 112. Je radenski župan zlorabil znamenja za nevarnost?

Andrej Bedek, 15. 11. 2022
FB Roman Leljak
Gasilski alarm, ki ga je pred enim tednom v Radencih sprožil župan, je dobil nadaljevanje.
Aktualno

Alarmiranje gasilcev iz Občine Radenci, ki ga je sprožil župan Roman Leljak, je dobilo nadaljevanje. Dogodek bo preiskala policija. Tamkajšnja gasilska zveza o županovi potezi ni bila obveščena. Kdo bo plačal morebitno nadomestilo za izostanek gasilcev iz svojih služb?

Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota, je za Vestnik.si potrdila, da bo policija preverili morebiten sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja v primeru torkovega klica Romana Leljaka, župana Občine Radenci, na številko 112 regijskega centra za obveščanje. Policija bo o svojih ugotovitvah obvestila okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

01a12b46551ad57d3d3a1758e50b7582
Nataša Juhnov
Roman Leljak, župan Občine Radenci.

Kaj pravi zakonodaja?

Kazenski zakonik Republike Slovenije v 309. členu govori o zlorabi znamenj za pomoč in nevarnost ter določa, da kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.

Radenski župan Roman Leljak je na svojem Facebook profilu prejšnji torek zapisal: »Danes sem ob 08.28 uri s klicem na 112 sprožil gasilsko vajo za vsa gasilska društva v Občini. O vaji je bil obveščen samo komandir policije. Prvo društvo je bilo na kraju "požara" v 16 minutah, vsi ostali v času do 30 minut. Pisno analizo vajo bodo izvedli gasilci sami in z njo seznanili župana. Čestitam gasilcem. Fantje so res v pripravljenosti in poznajo svoje humano delo. Občanom se opravičujemo za vznemirjanje.«

gasilci, radenci, alarm, roman-leljak
FB Roman Leljak
Gasilski alarm, ki ga je pred enim tednom v Radencih sprožil župan, je dobil nadaljevanje.

Radenski župan očitno torej v klicu na regijski center soboške izpostave Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije ni sporočil, da gre samo za vajo. Gasilci iz Občine Radenci so namreč pred enim tednom na svoje mobilne telefone ob 8.30 prejeli SMS-sporočilo z vsebino: »Požar park Vila Marija Radenci Radenci.«

Takoj zatem se je v spletni aplikacij Spin (seznam izrednih dogodkov, ki potrebujejo pomoč in posredovanje sil zaščite in reševanja) Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije pojavilo obvestilo o požaru v nestanovanjski stavbi v Občini Radenci, ki pa je nato, ko se je očitno izkazalo, da gre za vajo, izginilo iz zemljevida aplikacije Spin.

Na Občino Radenci in župana Romana Leljaka smo naslovili več vprašanj, vendar odgovorov do zastavljenega roka nismo prejeli. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Screenshot_20221113-085314_Messages
Vestnik.si
Gasilci iz Občine Radenci so prejšnji torek na svoje mobilne telefone ob 8.30 prejeli SMS-sporočilo z vsebino: »Požar park Vila Marija Radenci Radenci.«

Boris Ivanič, poveljnik Gasilske zveze (GZ) Radenci, je za Vestnik.si povedal, da zveza ni bila obveščena o nameri župana Romana Leljaka, da pretekli torek sproži alarmiranje občinskih gasilcev, župan pa s predstavniki zveze ni komuniciral niti po koncu takratnega dogajanja. Ivanič je tudi sam prejel SMS-sporočilo, da gre za požar in ne vajo.

Radenska GZ je občinsko vajo zaradi preverjanja na nivoju zveze z vsemi 7 društvi sicer že opravila oktobra v mesecu požarne varnosti na objektu doma starejših Senecura v Radencih. »Za vajo smo, kot določajo pravila, izdelali elaborat vaje in ostale potrebne dokumente,« je jasen poveljnik GZ Občine Radenci. Ob glavni vaji so samostojno vajo opravila še nekatera gasilska društva v občini.

gasilci, radenci, alarm, roman-leljak
FB Roman Leljak
Gasilski alarm, ki ga je pred enim tednom v Radencih sprožil župan, je dobil nadaljevanje.

Po podatkih radenske GZ so na torkovem dogodku, ki ga je s klicem na številko 112 sprožil Leljak, sodelovali tudi gasilci, ki so zaradi alarma, da gre za požar, odšli iz služb in iz svojih delovnih mest. Zakon o gasilstvu pa v 25. členu določa, da prostovoljnemu gasilcu med intervencijo in med usposabljanjem na podlagi poziva pristojnega organa občine ali države pripada nadomestilo plače, ki ga izplača delodajalec v breme občine oziroma države.

IMG_20221110_104143_702
FB Roman Leljak
Dokument, na podlagi katerega je župan Občine Radenci sklical vajo gasilcev.

Gasilci: Gre za unikum

Govorili smo z več različnimi predstavniki gasilskih zvez iz Pomurja. Enotni so si, da je šlo v primeru klica radenskega župana na številko 112 in alarmiranja tamkajšnjih gasilcev za zelo nevsakdanji primer oziroma pravzaprav za unikum v gasilski organizaciji. Vseh 21 pomurskih gasilskih zvez svoje vaje (poveljniki občinskih gasilskih zvez imajo možnost sprožiti alarm za nenapovedano vajo) za preverjanje delovanja in usposobljenosti gasilskih društev običajno opravlja oktobra, to je v mesecu požarne varnosti. Tovrstne vaje so sicer največkrat napovedane v smislu določitve okvirnega datuma vaje.

Za vsako sektorsko vajo (v primeru večje občine) ali občinsko vajo se izdelata načrt alarmiranja in načrt oziroma elaborat vaje, v katerem se določa sleherna podrobnost vaje, kot so določitev delovnega kanala po prenosni zvezi za komuniciranje med vajo, sprejemno mesto za prihod enot in razdelitev zadolžitev, naloge posameznega gasilskega društva na vaji in podobno.

Še pred samim alarmiranjem se načrt vaje in operativno-taktični postopki za potrebe vaje pošljejo v vednost in hrambo regijskemu centru za obveščanje (številka 112), ki med vajo skrbi za alarmiranje gasilskih društev, ki jih zahteva vodja intervencije oziroma poveljnik vaje, ter za samo koordinacijo. Po koncu vodstvo posamezne gasilske zveze opravi še analizo vaje na samem prizorišču.

vaja gasilci radenci roman-leljak