vestnik

Policisti decembra spet poostreno nad voznike

I.B., 3. 12. 2019
PU Novo mesto
Do 31. decembra bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah.
Aktualno

Do 31. decembra bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah.

V teku je tretja in zadnja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Policijo in nevladnimi organizacijami. Organizatorji z akcijo opozarjajo na to, da alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na naše psihofizične sposobnosti in znatno poslabšajo možnosti za varno sodelovanje v prometu. 

Med 2. in 31. decembrom bodo policisti po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, več pozornosti pa bodo namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

"V zadnjih letih se je delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo pijani vozniki, nekoliko zmanjšal in predstavlja 9-odstotni delež vseh povzročiteljev prometnih nesreč. Zaskrbljujoče pa je, da več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola," pravi vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun. Poudarja pa še, da alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje po ravnotežju, zožen zorni kot ipd. 

stop
Nataša Juhnov
Policisti so kolesarju odredili alkotest in tako moškemu namerili skoraj 2,4 promila alkohola.

Na slovenskih cestah se je do konca novembra zgodilo 1348 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci. To je za 1,9-odstotka več kot v minulem letu. Zaradi pijanih voznikov je letos umrlo 31 oseb, kar je za 55 odstotkov več kot lani, ko je življenje izgubilo 20 oseb, poškodovanih pa je bilo 659 oseb. Poleg alkoholiziranosti je bil v večini primerov vzrok še neprilagojena hitrost, in sicer je v 14 prometnih nesrečah umrlo 18 oseb, nepravilna stran oziroma smer vožnje, v 6 prometnih nesrečah je umrlo 7 udeležencev, ter nepravilnost pešca, v 4 nesrečah so umrli 4 ljudje. 

Pomurska regija v vrhu 

pijan voznik, alkohol, vožnja
Profimedia
Pomurska regija skupaj z obalno-kraško izstopata po številu prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, na deset tisoč prebivalcev.

Agencija za varnost prometa je tudi zbrala podatke o številu prometnih nesreč v slovenskih statističnih regijah. Pomurska regija skupaj z obalno-kraško izstopata po številu prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, na deset tisoč prebivalcev. Ta trend je opažen v zadnjih treh letih, v pomurski regiji se statistično zgodi 8,66 nesreč na deset tisoč prebivalcev, v obalno-kraški pa 9,04. V pomurski regiji pa zaradi alkoholiziranih povzročiteljev letos ni bilo smrtnih žrtev, prav tako kot v posavski in primorsko-notranjski statistični regiji. 

Vozniki, ki bodo do 20. decembra napihali 0,0 pa si lahko prislužijo vstopnico za januarski koncert Policijskega orkestra z gostoma. To bosta Tokac iz skupine Dan D in Neisha. 

agencija-za-varnost-prometa slovenija-piha-nula-nula