vestnik

Policisti na preži: V dveh dneh zasegli traktor in štiri avtomobile 

ABE, 19. 7. 2018
Nataša Juhnov
Pomurski policisti letno obravnavajo okoli 25.000 prometnih prekrškov. 
Aktualno

V ponedeljek in torek so policisti na območju Policijske uprave Murska Sobota zasegli kar pet vozil. Letno sicer odvzamejo povprečno 160 prevoznih sredstev, med njimi so tudi traktorji in tovornjaki. 

Operativci Operativno-komunikacijskega centra (OKC) Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) so v svojih običajnih jutranjih obvestilih poročali tudi o tem, da so policisti PUMS v ponedeljek udeležencem v prometu, ki so kršili predpise, zasegli tri avtomobile in traktor. V torek pa še en avtomobil. Na območju PUMS je v enem letu v povprečju zaseženih 160 prevoznih sredstev, tudi traktorji in tovornjaki. Prometnih kršitev je letno okoli 25.000, najpogosteje ugotovljene kršitve so prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, neuporaba varnostnega pasu in nepravilnosti pri vožnji tovornih vozil.

Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila.


Kdaj pa lahko policisti sploh zasežejo vozilo? Takrat, če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za hujši prekršek, kot je prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 kilometrov na uro, prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 kilometrov na uro, prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 kilometrov na uro, prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 kilometrov na uro, vožnje pod vplivom alkohola, vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja. Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila.


Ko policisti zasežejo vozilo, ga z avtovleko pripeljejo k pogodbeniku v hrambo. Pri tem policija plača stroške prevoza in stroške hrambe, ki jih potem uveljavlja v postopku o prekršku. Stroške, tudi sodniške, če je obsojen, plača kršitelj. Policist, ki je zasegel vozilo, napiše obdolžilni predlog, ki ga sodišče obravnava prednostno. Sodišče nato odloči o nadaljnjih korakih.Sodišče sicer zaseženo vozilo lahko po opravljenem postopku vrne ali pa odvzame – in nato uniči oziroma izroči ustreznemu organu ali pa proda.

Nataša Juhnov
Če voznika, ki redno krši prometno zakonodajo, ustavijo policisti, mu lahko tudi odvzamejo njegovo vozilo.