vestnik

Sindikat o policistih z neplačanimi prispevki. Ministrstvo odgovarja, da so vsi prispevki plačani

Vestnik.si, 11. 2. 2020
Nataša Juhnov
Policija. Slika je simbolična.
Aktualno

Sindikat policistov Slovenije razpolaga z večjim številom klicev policistov zaradi neplačanih prispevkov za socialno varnost. Ministrstvo za notranje zadeve odgovarja, da so vsi prispevki plačani.

davki, furs
M.V.
Davek. Slika je simbolična.

Sindikat policistov Slovenije je v svojem sporočilu zapisal, da preverjajo, ali so bili policistom plačani obvezni prispevki.

Kaj pravi FURS?

»Konkretni izpisi stanja o plačanih prispevkih za socialno varnost za konkretnega zavezanca (ki so v sporočilu) izkazujejo stanje na točno določen datum, in se glede na aktivnosti njegovega delodajalca (plačilo obveznosti, predložitev REK obrazca, popravek REK obraza) lahko dnevno spremenijo. Poudarjamo, da so podatki o obračunanih prispevkih podani v skupnem obračunanem znesku na ravni posameznega delavca za celotni čas trajanja njegove zaposlitve pri tem delodajalcu. Kar pa se tiče podatka o plačilu, pa se ta šteje za neplačanega takrat, ko ima delodajalec evidentiran kakršenkoli dolg, saj se obveznosti za plačilo ne evidentirajo po posameznem prejemniku dohodka. Iz izpisa za konkretnega delavca znesek neplačanih obveznosti tako ni razviden. Za podrobne informacije o podatkih za konkretnega zavezanca se obrnite na njegovega delodajalca, na splošno pa vam pojasnjujemo, da gre pri izpisu za avtomatizirano pripravljen podatek in da to ni potrdilo iz uradnih evidenc, ampak informacija za zaposlene pri slovenskih delodajalcih. Ta izpis se tudi ne more uporabiti za uveljavljanje pravic (npr. pokojnine, pravice iz javnih sredstev, sodelovanje v postopkih javnega naročanja, ustanovitev ali zapiranje družb oz. podjetij). Opozarjamo še, da se v izpisih odražajo vse aktivnosti delodajalca v smislu predlaganja davčnih obračunov in plačila davčnih obveznosti. Ko denimo delodajalec (davčni zavezanec) predloži popravke REK obrazca za svoje zaposlene za nazaj, je treba izvesti tudi aktivnosti za vzpostavitev pravilnega stanja v davčnih evidencah in to se lahko odraža v izpisu.«

»Obveščamo vas, da smo bili s strani posameznih članov obveščeni, da so preko Finančne uprave RS (FURS), preverili plačila obveznih prispevkov delodajalca za socialno zavarovanje, pri čemer so s strani pristojnih služb FURS pisno obveščeni, da jim prispevki s strani delodajalca Ministrstva za notranje (MNZ) prispevki niso bili vplačani. Od pristojnih služb MNZ zato zahtevamo takojšnje pojasnilo, ali so bili obvezni prispevki za vse zaposlene v Policiji in MNZ v celoti poravnani in kdaj ter ali so glede tega odprte še kakšne obveznosti MNZ do zaposlenih,« so zapisali v Sindikatu policistov Slovenije, kjer še vedno od MNZ zahtevajo pojasnila. 

MNZ: Vsi prispevki so plačani 
»Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) skladno z veljavno zakonodajo redno in v celoti plačuje vse davščine, tako davke kot prispevke. Vsi prispevki za vse zaposlene v policiji in ministrstvu so bili plačani v roku in ministrstvo za notranje zadeve nima neporavnanih obveznosti do zaposlenih iz naslova rednih plač,« so odgovorili na ministrstvu za notranje zadeve. Več pojasnil TUKAJ.

policija furs mnz