vestnik

Politična kampanja v polnem teku

Timotej Milanov, 24. 5. 2018
Nataša Juhnov
Obrazi z volilnih plakatov nagovarjajo Pomurce. Foto: Nataša JUHNOV
Aktualno

V Pomurju se bodo za izvolitev med drugim potegovali predsednik stranke Socialnih demokratov in vodji poslanskih skupin Desus in Nova Slovenija. Tekma prinaša lepe besede in uničevalske podvige.

Potem ko je trajalo kar precej časa, da je tudi pokrajina ob Muri začutila predvolilni utrip, je danes kampanja v polnem teku tudi v Pomurju. Prvi so na teren stopili Socialni demokrati z organizacijo tematsko zastavljenih okroglih miz, na katerih so sodelovali tudi predstavniki stroke. Tako je recimo predsednik stranke Dejan Židan, ki bo tudi kandidiral v Murski Soboti, med drugim s sogovorci razpravljal o vzpostavitvi industrijske cone v Gornji Radgoni in razvoju Goričkega. Stranka je izhodišče predvolilnega programa predstavila že konec marca v Murski Soboti, v javni razpravi s prisotnimi, ki je sledila predstavitvi, se je pokazalo, da imajo pomurski člani in simpatizerji stranke največ vprašanj, povezanih z zdravstvom.
Druge stranke so doslej v Pomurju nastopile precej bolj sramežljivo, nekatere so pomurske kandidate predstavile na tiskovnih konferencah, nekatere niso storile niti tega.

Od podjetnika, sindikalista...

Slovenska demokratska stranka, ki tradicionalno dosega boljše rezultate v okrajih osme volilne enote izven Pomurja, tudi letos v regiji na listi nima zvenečih imen, je pa bila prav tako med prvimi strankami, ki so predstavile kandidate v pomurskih okrajih. Pri tem marsikdo meni, da bi lahko letos presenetil njihov kandidat v lendavskem okraju, gre za podjetnika Janeza Magyarja, lastnika trgovin Hungarikum, v katerih prodaja različno blago, proizvedeno na Madžarskem. V javnosti še najbolj znano ime na listi SDS je Bojan Petrijan, nekdanji direktor murskosoboške občinske uprave, ki je v volilno kampanjo vskočil kot zamenjava za Stanka Recka, ki se je umaknil po razkritju, da zoper njega poteka policijska preiskava. Petrijan, ki ureja spletno stran Pomurske novice, se v svojih predvolilnih nastopih zavzema predvsem za rešitev vprašanja obdavčitve slovenskih delavcev migrantov, teh je veliko predvsem na Goričkem, kjer kandidira. Na letošnjih volitvah kandidira tudi Petrijanov nekdanji šef, gre za nekdanjega murskosoboškega župana Antona Štihca, ki bo v Murski Soboti kandidiral na listi Kangler & Primc - Združena desnica.
V lendavskem okraju je poleg Magyarjevega imena izstopajoče še ime Milan Utroša, ki je upokojen nekdanji visoki funkcionar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in bo kandidiral na listi Levice. Isti okraj je ena od trdnjav krščanske demokracije v Sloveniji, saj je bil v njem že večkrat izvoljen Jožef Horvat, vodja poslanske skupine Nove Slovenije in eden najbolj prepoznavnih obrazov stranke. Horvat razlog za uspeh stranke v tem okraju vidi predvsem v intenzivnem terenskem delu, ki je po njegovih besedah vplivalo na to, da se mu je uspelo vrniti v državni zbor leta 2011, potem ko je stranka enkrat že izpadla iz parlamenta.
Za isti podvig si letos prizadevajo v Slovenski ljudski stranki, njihova najmočnejša kandidatka v regiji je podpredsednica stranke in nekdanja poslanka Jasmina Opec Vöröš, ki bo kandidirala v prvem murskosoboškem okraju, kjer bi ji že pred štirimi leti uspel vnovičen preboj v državni zbor, če bi stranka na državni ravni dosegla parlamentarni prag.
Plakatna bitka na Hodošu
V uredništvo smo prejeli fotografije občanov, ki so bili sinoči priča trganju plakatov na Hodošu. Svojih identitet nočejo razkriti, so nam pa dejali, da so videli, kako se je kandidat za poslanca madžarske narodnosti Ferenc Horvath pripeljal z avtomobilom in odstranjeval plakate konkurentov. Plakat poslanske kandidatke Olge Belec je pristal v cvetličnem koritu, kandidata SDS Bojana Petrijana je bil samo odlepljen. Na mesto, kje je bil verjetno pripet plakat Olge Belec, je Horvath nalepil svojega.
"Ne drži! Včeraj sem res bil na Hodošu, kajti lepil sem svoje plakate. Videl sem, da so nekateri plakati bili potrgani, sam pa sem ravnal etično, saj sem lepil svoje plakate, da ne bi druge prekril. Prvič delam kampanjo, letake nosim sam. Na občini Hodoš so mi dejali, da lahko zastonj na oglasne deske lepim gradivo," je povedal Horvath. Olga Belec je komentirala, da trganje plakatov ni ne etično ne moralno.
Ludvik Orban, župan Občine Hodoš, nam je povedal: "Ne zaračunavamo objave plakatov na oglasnih panojih, je pa res, da je plakatov zdaj že toliko, da bomo morali postaviti dodatne premične table. Se bomo pa strogo držali navodila, da morajo stranke in kandidati 15 dni po volitvah odstraniti svoje letake." O morebitnem Horvathovem trganju oglasov župan ne ve ničesar.

A.G.

... do že znanih politikov

V lendavskem okraju bi moral po prvotnih načrtih kandidirati tudi lendavski župan Anton Balažek, in sicer na listi Desusa, iz katerega so že naznanili njegovo ime na letošnji kandidatni listi, a si je v zadnjem trenutku premislil. Morda tudi zaradi dejstva, da se je za vnovično kandidaturo v ljutomerskem okraju odločil vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša, ki po navadi osvoji Desusov mandat v osmi volilni enoti.
Zanimiv bo tudi boj za narodnostnega poslanca. Potem ko je aktualni poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz napovedal, da se ne bo potegoval za vnovičen mandat, je kandidaturo napovedal predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in lendavski podžupan Ferenc Horvath.
Medtem ko je bila ta kandidatura na neki način pričakovan korak v njegovi karieri, pa je marsikoga presenetila kandidatura Gabriele Sobočan, lendavske občinske svetnice SMC in predsednice dolgovaške krajevne skupnosti.
Poleg Jurše in Horvata bosta od sedanjih pomurskih poslancev kandidirala še poslanca SMC Dušan Radič in Aleksander Kavčič, medtem ko se od poslanskih klopi poleg Göncza poslavljata še Marija Bačič (SD) in Franc Laj, nepovezani poslanec, ki je bil izvoljen na listi SMC, a je kasneje iz stranke izstopil.
politika