vestnik

Poljaki spremenili sporni zakon o holokavstvu, katerega žrtve tudi prekmurski Judi

Maja Hajdinjak, 28. 6. 2018
Arhiv Vestnika
Erika Fürst.
Aktualno

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) in spletnega portala rtvslo.si so poljski poslanci včeraj sprejeli amandma k spornemu zakonu o holokavstu, ki je predvideval zaporne kazni za tiste, ki bi trdili, da je Poljska sodelovala v nacističnih zločinih in je zanje soodgovorna. Med številni, ki so umrli v koncentracijskih taboriščih na Poljskem, tudi prekmurski Judi.


Dopolnila k zakonu sta nekaj ur po nepričakovani napovedi vlade sprejela oba domova parlamenta, predsednik države Andrzej Duda pa jih je podpisal.
Zakon je po poročanju močno razjezil predvsem ZDA in Izrael. Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je zato po sprejetem amandmaju izjavil, da upa, da bo Varšava zdaj izboljšala odnose z Izraelom. Varšava si je zaradi zakona prislužila tudi kritike drugih držav. Izrael je marca ob sprejemu zakona Poljsko obtožil zanikanja zgodovine.
V skladu s sprejetimi dopolnili navedbe, da so bila nacistična koncentracijska taborišča na Poljskem poljska, ne pa nemška, ne bodo več vodile v triletno zaporno kazen, zanje pa še najprej ostajajo zagrožene denarne kazni. Z amandmajem želi vladajoča nacionalistična stranka Zakon in pravičnost (PiS) tudi izboljšati vezi z Washingtonom.
Kritiki zakona trdijo, da je bil zastavljen preohlapno, zaradi česar bi ga bilo mogoče zlorabiti za zanikanje poljske odgovornosti za zločine nad Judi.

575d23be0e4a41336118a629048b8866
Janko Rath
Sinagoga v Lendavi.

Med mnogimi umrlimi v Auschwitzu tudi prekmurski Judi

V nacističnem taborišču Auschwitz-Birkenau, ki je stalo v tedaj nemško okupirani Poljski, je umrlo več kot milijon ljudi, večinoma Judov. Med njimi je bilo veliko prekmurskih Judov. Judovska skupnost v pokrajini ob Muri je bila v prvih desetletjih 20. stoletja najbolj vplivna in dejavna na celotnem slovenskem ozemlju. Čistke judovskega prebivalstva v Prekmurju so se začele spomladi 1944, ko so 26. aprila veliko skupino prekmurskih Judov v Lendavi in Murski Soboti odpeljali najprej v Čakovec, od tam pa v Nagykanizso, od koder so jih ves teden z vagoni vozili do Birkenaua, kjer je bilo zbirno mesto za največje taborišče smrti – Auschwitz. Ta prvi in največji transport prekmurskih Judov je štel 367 ljudi. Večina teh Judov je v Auschwitzu umrla 21. in 22. maja 1944. Drugi, nekoliko manjši val deportacij, je bil še jeseni 1944. Skupaj je bilo po do zdaj zbranih podatkih uničenih 392 Judov iz Prekmurja (a številka še ni dokončna). Preživela jih je le peščica.

760be4bd0a2fbb8381aea2991cb191b0
Maja Toš
Spomenik žrtvam holokavsta v Dolgi vasi.

Judov v Prekmurju le še peščica

Danes v Prekmurju Judov praktično ni več. V Lendavi ne živi več nobeden, v Murski Soboti jih je ostala peščica, med njimi tudi edina še živa priča grozodejstev v Auschwitzu Erika Fürst. Na nekdanjo vplivno in prepoznavno judovsko skupnost v pokrajini ob Muri spominjajo obnovljena sinagoga v Lendavi s Slovenskim muzejem holokavsta, urejeno judovsko pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi, spomenik konec leta 1954 porušene soboške sinagoge in poimenovanje spominskega parka v Murski Soboti v Židovsko pokopališče Murska Sobota.

Kaj zdaj berejo drugi