vestnik

Položaj ženske v različnih verstvih

M.V., 25. 1. 2020
M.V.
O avtorici Anki Krašna in razstavi, poimenovani Izgon iz raja, je spregovorila Saša Bezjak, akademska slikarka iz Gornje Radgone, nekdanja učenka Krašnove. Foto Marina Vrbnjak
Aktualno

Na razstavi Izgon iz raja na ogled slike priznane slovenske umetnice Anke Krašna

V avli kulturnega doma v Gornji Radgoni so odprli razstavo del Anke Krašna z naslov Izgon iz raja, ki obravnava ženske v islamskem in krščanskem svetu. Avtorica s pripovedjo o belih nevestah nadaljuje zgodbo o črno odetih in zakritih ženskah s svoje prejšnje razstave Personal. Kot pravi, želi s svojimi deli opozoriti, da je ženska vedno v podrejenem položaju, ne glede na to, kje živi, ter ne glede na veroizpoved ali družbeno ureditev. Naj je zakrita ali odkrita, ostaja ranljivi subjekt v družbi in velikokrat odkrito ali prikrito »lastnina« moškega, pravi avtorica. 


O avtorici in razstavi je spregovorila tudi Saša Bezjak, akademska slikarka iz Gornje Radgone in nekdanja učenka Krašnove. 

anka-krašna, kulturni-dom-gornja-radgona
Marina Vrbnjak
Avtorica s pripovedjo o belih nevestah nadaljuje zgodbo o črno odetih in zakritih ženskah s svoje prejšnje razstave Personal. Foto Marina Vrbnjak

Slikarka v zadnjem ciklusu napeljuje na razmišljanje o položaju ženske v različnih verstvih. »Odkar je kača zapeljala Evo, da sta z Adamom jedla prepovedani sadež, je definirano, da je ženska kriva. In kako bi se razvijala družba in njeni temelji, če ne bi bilo krščanstvo v našem in mnogih drugih prostorih osnova razmišljanja? Ali je islamska vera res postavila žensko v negativen položaj v primerjavi z moškim, je vprašanje, ki se skoraj zagotovo pojavi. Status ženske pri nas je svoboden morda le navidezno, bela tančica lahko skrije trpljenje ravno tako kot črna vreča za smeti, ki simbolizira preobrazbo burke. Vse to, kar vidimo na razstavi, je tehnično dovršeno, subtilno in inovativno, uporabljeni so materiali, ki nam dodatno spregovorijo o resnični prisotnosti, materializiranju močne ideje,« je dejala.


Dogodek je organiziralo domače likovno društvo. 

Anka Krašna se je rodila leta 1950 v Mariboru. Po končani gimnaziji in pedagoški akademiji v Mariboru se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani in leta 1976 diplomirala pri profesorju Gabrijelu Stupici (slikarstvo) in pri profesorju Francetu Kokalju (slikano okno – vitraj). Leta 1979 je uspešno končala specialistični študij za slikarstvo na ALU v Ljubljani pri profesorjih Jožetu Ciuhi in Marijanu Tršarju. Študijsko je potovala po Aziji, Ameriki in po številnih evropskih državah in ta potovanja zaokrožila z bivanjem v umetniški rezidenci Cité Internationale des Arts v Parizu. S svojimi deli je sodelovala na več kot 190 skupinskih razstavah doma in v tujini. Doslej je imela več kot 80 samostojnih razstav doma in v tujini.

kultura ženske