vestnik

(FOTO) Investicije v Termah Vivat: "Pomembno bo startati iz prve vrste"

Timotej Milanov, 23. 1. 2021
Timotej Milanov
Lastnik in prokurist podjetja Metod in Tilen Grah na območju, kjer nastaja animacijski svet vodnih doživetij. S pomočjo posebne tehnologije bodo različni vodni curki gostom popestrili termalno doživetje.
Aktualno

Med zaprtjem zaradi epidemije so se lotili 2,5 milijona evrov vredne obnove in razširitve kompleksa.

V družbi Počitek - užitek, pod okriljem katere delujejo Terme Vivat v Moravskih Toplicah, v obdobju zaprtja zaradi epidemije koronavirusa ne počivajo. Nasprotno: odločili so se za izvedbo obsežnega projekta. »Trenutno smo eno največjih gradbišč v Pomurju, pri tem sodelujemo s 15 različnimi izvajalci,« pravi lastnik Metod Grah. Hotel je trenutno v razsulu, saj med drugim delajo novo notranjo in zunanjo restavracijo s teraso, nov animacijski vodni svet s številnimi inovativnimi elementi za popestritev doživetja gostov, vgrajujejo tudi nova dvigala. »Renoviramo 83 kopalnic, kar pomeni, da smo morali razbiti ves hotel,« pojasnjuje Grah.

vivat, moravske-toplice
Timotej Milanov
Prenova hotela Vivat

Februarja bodo začeli graditi nov bazenski kompleks, sanitarni vozel in kamp s šestimi zvezdicami. Prenavljajo in modernizirajo tudi bar v hotelski avli, kuhinjske prostore, shrambe … skorajda ni dela hotela, ki ne bi doživel spremembe in izboljšave. Vsa dela bodo po načrtih končana do konca junija. Grah poudarja, da bo takrat, ko se bodo turistične dejavnosti spet zagnale, »pomembno startati iz prve vrste, da bomo lahko čim uspešneje nagovarjali evropski trg«.

vivat, moravske-toplice
Timotej Milanov
Prenova hotela Vivat

Vrednost projekta je 2,5 milijona evrov, investicijo pa v celoti izvajajo z lastnimi sredstvi. V družbi upajo, da se bodo epidemiološke razmere do pomladi toliko izboljšale, da bi že za velikonočne praznike sprejeli prve goste, a se zavedajo, da je položaj negotov.
Pri tem se ne ustavljajo, saj že načrtujejo nov projekt, nadzidavo dela obstoječega hotela, s čimer bodo pridobili 20 nadstandardnih sob. Izvesti jo želijo še v tem letu. »Če sem ironičen, nam gre celotna zadeva celo nekoliko na roko, saj se takega projekta nikakor ne bi mogli lotiti v času, ko so tu nastanjeni gosti. Zdaj pa praktično hotel postavljamo na nove temelje,« pravi Grah o izvajanju investicij v termah. 

vivat, moravske-toplice
Timotej Milanov
Prenova hotela Vivat

Hudič se skriva v podrobnostih

Grah meni, da je vlada sprejela prave ukrepe za pomoč gospodarstvu zaradi epidemije. Sam je med drugim predlagal, da v času krize vlada podjetjem ne bi zaračunavala različnih dajatev, od koncesij naprej, a je zadovoljen tudi z vladno rešitvijo kritja dela fiksnih stroškov, ki so jo sprejeli v okviru šestega protikoronskega svežnja.

vivat, moravske-toplice
Timotej Milanov
Prenova hotela Vivat

Kljub vsemu opozarja, da se hudič skriva v podrobnostih. Pomoč za srednje velika in velika podjetja namreč ne sme presegati 70 odstotkov dejanske ustvarjene izgube v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta v primerjavi s prometom v enakem obdobju leta 2019. »Če smo mi recimo ustvarili 270 tisoč evrov izgube v teh treh mesecih, bomo dobili povrnjenih 70 odstotkov, še vedno pa moramo sami zagotoviti 80 tisoč evrov za ohranjanje likvidnosti. Robustna podjetja bomo to preživela, za tiste, ki pa v dobrih časih niso dali nekaj na stran in so živeli iz rok v usta, to seveda pomeni veliko krizo. To razliko med dejanskim negativnim likvidnostnim tokom in tistim delom, ki ti ga država povrne, bodo nekateri težko premostili,« še meni Grah. 

vivat, moravske-toplice
Timotej Milanov
Prenova hotela Vivat

Čakanje na delo pomaga 

Od vseh doslej sprejetih ukrepov za blažitev posledic epidemije Metod Grah kot najpomembnejšega navaja subvencioniranje čakanja na delo, ki se je po njegovih besedah doslej pokazal kot najbolj uporaben za podjetnike. Grah je lani tudi prvi dal pobudo za uvedbo turističnih vavčerjev in ti so po njegovem mnenju veliko pripomogli k ohranjanju konkurenčnosti slovenskega turizma in z multiplikacijskimi učinki tudi širšega gospodarstva.

vivat turizem pomurje Vestnik