vestnik

Pomlad je tukaj: V Prekmurje se vračajo prve štorklje

Vestnik.si, 16. 3. 2022
Vestnik.si
Štorklja je bila opažena na njivi v Gorici (Občina Puconci).
Aktualno

Ptice selivke, ki simbolizirajo Prekmurje, smo opazili v Gorici.

Bela štorklja, ki je zavarovana živalska vrsta, se domov običajno vrne sredi marca, njen prihod pa hkrati oznanja pričetek pomladi. Štorkljo smo opazili v Gorici, kjer je na eni izmed njiv bržkone iskala nekaj za pod zob. Lansko leto je bilo sicer za belo štorkljo na Goričekm po številu mladičev eno izmed najslabših, saj so pari štorkelj uspešno vzredili le deset mladičev. Leto pred tem, 2020, pa so v enajstih gnezdih našteli kar 26 mladičev bele štorklje.

štorklja, gorica
Vestnik.si
Štorklja je bila opažena na njivi v Gorici (Občina Puconci).


Bela štorklja je dobro poznana velika bela ptica s črnimi letalnimi peresi, dolgimi rdečimi nogami in kljunom. Ob vrnitvi iz Afrike vsako leto skupaj s partnerjem dograjuje gnezdo, kar lahko povzroči, da teža starega gnezda naraste tudi čez 500 kilogramov. Njen gnezditveni uspeh je odvisen od količine razpoložljive hrane. Ob pomanjkanju hrane lahko vrže oslabele mladiče iz gnezda in tako ostalim, fizično močnejšim mladičem, omogoči preživetje. Gnezdi na strešnih slemenih, dimnikih, električnih drogovih in posebnih gnezditvenih podstavkih. Prehranjuje se pretežno z malimi sesalci, redkeje z žabami, deževniki, kačami in žuželkami. V Sloveniji se je v zadnjih 20 letih njeno število povečalo, vendar kljub temu pri nas ostaja ranljiva vrsta. Bele štorklje si gnezdišče izberejo tam, kjer imajo v okolici dovolj ustreznih prehranjevališč, kot so vlažni in trajni travniki. V Sloveniji je največ primernih habitatov za belo štorkljo v panonskem svetu, kjer so pokrajine izrazito usmerjene v kmetijstvo.

V zadnjih letih v Prekmurju opažamo zmanjšanje števila za štorklje primernih travišč, predvsem na račun njiv, ponekod pa tudi zaradi opuščanja kmetijskih površin in posledično zaraščanja travišč, pojasnujejo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je pred dnevi sporočilo veselo novico - iz Afrike se je javila Bela, ki so jo leta 2019 še kot mladiča opremili z GPS/GSM sledilno napravo, da bi lahko spremljali njeno selitveno pot.

štorklje prekmurci ptice-selivke pomlad