vestnik

(POMOČ NA DOMU) Cene rastejo, nejevolja pa tudi

Rok Šavel, 16. 6. 2022
Nataša Juhnov
Rast stroškov na vseh ravneh ima vseobsegajoče posledice, ki se kažejo tudi podražitve na več področjih. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Občine znova primorane potrditi podražitev socialnovarstvene storitve – Potreba po sistemski rešitvi velika.

Rast stroškov na vseh ravneh ima vseobsegajoče posledice, ki se kažejo kot podražitve na več področjih. Tudi na področju socialnovarstvenih storitev. Tako pomurske občine v zadnjem obdobju potrjujejo nove cene storitve pomoči na domu. To je ena od temeljnih socialnovarstvenih storitev, ki so jo po zakonu dolžne organizirati občine in jo tudi najmanj 50-odstotno subvencionirati za uporabnike.



Podražitve seveda niso sprejete z navdušenjem, o čemer priča dogajanje na zadnji seji mestnega sveta soboške občine, ko je prekipelo celo nekdanjemu županu, zdaj ministru Aleksandru Jevšku. Leonu Zelko, predstavniku Doma starejših Rakičan, ki je izvajalec storitve, je očital nekorektnost, ko je ta v pojasnilu mestnim svetnikom zagrozil, da bodo v primeru zavrnitve nove cene v občini soočeni s prekinitvijo pogodbe in iskanjem alternativnega izvajalca, ki pa ga na trgu ni. Mestni svetniki so nato le potrdili novo ceno efektivne ure, ki je višja za približno 30 odstotkov v primerjavi s tisto iz leta 2021, a glede na to, da je začela veljati s prvim aprilom, torej za nazaj, so svetniki sprejeli še sklep, da se za kritje razlike dveh mesecev, gre za okoli šest tisoč evrov, občina dogovori z vodstvom javnega zavoda.

Nič bolj zadovoljni niso bili v Občini Moravske Toplice, kjer so imeli nedavno na mizi enako podražitev. V tej občini je leta 2020, ko je Dom starejših Rakičan predlagal podražitev, prišlo celo do zapleta, saj so občinski svetniki novo ceno zavrnili, izvajalec pa je nato odpovedal pogodbo, zato so bili prisiljeni zadevo ponovno obravnavati in jo tudi sprejeti. Tokrat je ob izkušnji izpred dveh let večina svetnikov le prižgala zeleno luč novi ceni, vendar ob očitnih znakih negodovanja.

f1eba77c2088ed36c5feb7453c2db863
Nataša Juhnov
»Cene vedno rastejo, občine pa so vedno nezadovoljne,« pravi Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan.



Že leta prinaša izgubo

Vzroki za povišanje cene so jasni. Višji stroški dela, ki so predvsem posledica lanskega zvišanja plač medicinskim sestram in socialnim oskrbovalcem po vladnem dogovoru s sindikati, svoje so dodale še podražitve energentov in materialov. Ob tem v Domu starejših Rakičan, ki storitev pomoči na domu izvaja v osmih občinah soboške upravne enote, poudarjajo, da na tej postavki že zadnja tri leta poslujejo z izgubo. Lani so tako iz tega vira ustvarili za dobrih 614 tisoč evrov prihodkov in pri tem pridelali več kot 96 tisoč evrov primanjkljaja.

»Ni nam tolikšen problem takšno socialnovarstveno storitev izvajati z minusom, saj se potem stvari izravnajo drugod, ampak je to vseeno finančno napeto v času investicij,« pravi Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, ki je izvajanje pomoči na domu v občinah Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Moravske Toplice, Šalovci, Tišina in v Mestni občini Murska Sobota prevzel leta 2013 od soboške enote centra za socialno delo (CSD), kjer so se temu odpovedali zaradi kadrovskega primanjkljaja in prezahtevne organizacije ob rasti števila uporabnikov in s tem potreb. 

domania, puconci, zavod-za-dnevno-varstvo-starejših-in-pomoč-na-domu, obletnica
Damjana Nemeš
»Področje ni urejeno zgledno, saj država predpisuje pogoje in hkrati daje storitev v izvajanje lokalni skupnosti. Tisti, ki je financer, pa bi rad postavljal pravila igre,« poudarja Alen Dominić, direktor Zavoda Domania.




V breme države?

Direktor Domanie Alen Dominić meni, da ni težava pomanjkanje ponudnikov na trgu, ampak ob vse večjih potrebah pridobivanje kadra. »Področje ni urejeno zgledno, saj država predpisuje pogoje in hkrati daje storitev v izvajanje lokalni skupnosti. Tisti, ki je financer, pa bi rad postavljal pravila igre,« poudari Dominić, ki s svojim zavodom storitev izvaja v občinah Puconci, Rogašovci, Apače, Radenci, Ribnica na Pohorju in Podvelka. Tudi v Domanii prav zdaj predlagajo dvig cene. Po mnenju Hoblaja bi bilo treba posodobiti zastarelo metodologijo, po kateri se oblikuje cena storitve, saj ta ne upošteva vseh stroškov, ob tem pa bi, kot dodaja, morala biti storitev integrirana v storitev dolgotrajne oskrbe. »Cene vedno rastejo, občine pa so vedno nezadovoljne,« ponazori direktor rakičanskega doma.

S tem se strinja Dominić, ki pravi, da morda nekateri svetniki na postavko za pomoč na domu v občinskem proračunu gledajo zviška, saj rezultati niso vidni kot denimo pri obnovi cest ali podobnih infrastrukturnih projektih. Glede na lani sprejeti zakon o dolgotrajni oskrbi, s katerim se je to področje prvič sistemsko uredilo, bi pomoč na domu postala del dolgotrajne oskrbe in s tem breme države, ne več občin, julija 2024.

Kako se bo storitev financirala in v kolikšnem obsegu, torej še ni povsem jasno, a tudi direktorica CSD Pomurje Sandra Fekonja se strinja, da je pravilno, da to prevzame država, saj je strošek velik zalogaj za občine, čeprav, kot dodaja, so ob zadnji predlagani podražitvi v ljutomerski občini naleteli na razumevajoče svetnike.

Cene odvisne od občinske radodarnosti

V Pomurju storitev pomoči na domu poleg Doma starejših Rakičan izvajajo še Dom Kuzma, Dom starejših Lendava, ljutomerska in gornjeradgonska enota Centra za socialno delo Pomurje, zasebnica Olga Lupša in zasebni zavod Domania. Cene storitve variirajo, saj občine storitev različno subvencionirajo – se pa razlikujejo glede na to, ali se storitev opravlja ob delavnikih ali ob sobotah, nedeljah in praznikih. Soboška občina denimo subvencionira storitev 66-odstotno, kar pomeni, da je cena za uporabnike ob delavnikih letos slabih devet evrov na uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa 10,86 evra na uro. Če uporabnik ni plačilno sposoben, ima tudi možnost oprostitve plačila. Še leta 2017 so uporabniki v soboški občini ob delavnikih za uro storitve odšteli 5,58 evra, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa 6,28 evra. V Občini Moravske Toplice subvencija znaša 50 odstotkov, kar pomeni, da je ob delavnikih nova cena na uro 11,22 evra, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa 13,57 evra. Edina občina v Sloveniji, kjer je subvencija tovrstne pomoči 100-odstotna, je Občina Odranci. Tudi število uporabnikov, glede na naravo storitve povsem razumljivo, variira. Lani so jih imeli v soboški občini čez 90, letos jih je trenutno čez 100. 

pomoč-na-domu dom-starejših-rakičan mestna-občina-murska-sobota občina-moravske-toplice zoran-hoblaj alen-dominić