vestnik

Pomoč na domu: Potrebe vse večje, oskrbovalk ni

Majda Horvat, 26. 9. 2018
Aktualno

Čakalnim vrstam za sprejem v domove za starejše se je zdaj pridružilo še čakanje na storitev pomoč na domu.

Dom starejših Rakičan, ki izvaja pomoč na domu na območju devetih pomurskih občin, je čakalno dobo uvedel aprila letos, saj se, kot pravi direktor Zoran Hoblaj, z obstoječim številom socialnih oskrbovalk in s spoštovanjem delovnopravne zakonodaje ter drugih pravic zaposlenih niso mogli več odzivati na vse potrebe. V preteklosti so zaradi povečevanja potreb po pomoči na domu sproti povečevali število oskrbovalk, marca letos pa za osem razpisanih prostih delovnih mest niso več dobili ustreznega kadra. »V letošnjem letu smo načrtovali glede na potrebe upravičencev na terenu vsaj 15 novih socialnih oskrbovalcev, vendar zadostnega števila zanesljivih in odgovornih kandidatov za delo ne dobimo,« je poudaril Hoblaj.


f1eba77c2088ed36c5feb7453c2db863
Nataša Juhnov
Zoran Hoblaj: »Plačilo za opravljeno delo socialne oskrbovalke je malo nad minimalno plačo.«


Za dejavnost pomoči na domu je zdaj v rakičanskem domu zaposlenih 44 oseb, od tega 41 socialnih oskrbovalk, ki opravljajo neposredno socialno oskrbo na domu upravičencev. Konec leta 2016 je imel zavod 22 socialnih oskrbovalcev, leta 2013, ko je dom prevzel izvajanje storitve od Centra za socialno delo Murska Sobota, pa samo 11. Pomoč na domu zdaj zagotavljajo 169 uporabnikom, osmim v Občini Cankova, 18 jih prejema pomoč v Občini Tišina, 27 v Občini Beltinci, 58 v Mestni občini Murska Sobota, 21 v Občini Moravske Toplice, 11 v Občini Šalovci, osem v Občini Gornji Petrovci, 16 v Občini Grad in dva v Občini Turnišče. Marca letos, ko čakalne dobe še niso imeli, je pomoč na domu dobivalo 210 upravičencev, s tem da uporabniki potrebujejo vse večji obseg pomoči.

Pomoč doma, ko čakajo na dom starejših

Center za socialno delo (CSD) Lendava izvaja pomoč na domu s šestimi oskrbovalkami za 33 uporabnikov na območju petih občin. Na območju lendavske občine pomoč zagotavljajo 21 uporabnikom, sedmim v Odrancih, enemu v Občini Velika Polana, trem v Občini Dobrovnik in enemu v Občini Kobilje. Do zdaj čakalnih dob niso imeli, saj lahko pomoč zagotavljajo sproti. »Sproti pa se prilagajamo tudi uporabnikom, ki se zaradi bolezni, starosti in invalidnosti ne morejo oskrbovati sami, tega pa ne zmorejo ali nimajo možnosti niti njihovi svojci,« je povedala Erika Verbančič, direktorica lendavskega CSD.




Več preberite v sveži številki Vestnika, kjer pišemo tudi o razlogih za pomanjkanje poklicev, povezanih s pomočjo ljudem.

pomoč na domu starejši pomanjkanje kadrov čakalne vrste