vestnik

Stanko Ficko iz Boreče med najbolj skrbnimi lastniki gozda za letošnje leto

Vestnik, STA, 8. 12. 2021
Niko Časar
Zavod za gozdove Slovenije je tudi za letošnje leto izbral najbolj skrbne lastnike gozdov.
Aktualno

Zavod za gozdove Slovenije je tudi za letošnje leto izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. Priznanje je prejel po en posameznik iz vsake od 14 območnih enot zavoda, ki je med drugim izkazal zgledno gospodarjenje z gozdom, tesno življenjsko povezanost z njim, spoštovanje večnamenske vloge gozdov in prizadevanja za varno delo v gozdu.

Kot so sporočili z zavoda, želijo prejemnike priznanj z letošnjega že 23. izbora izpostaviti tudi zaradi njihove strokovne izvedbe del v gozdu, skrbi za ustrezno varovalno opremo in stalnega lastnega usposabljanja na področju gozdarstva. Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov je namenjen promociji odličnosti in skrbnosti pri gospodarjenju v zasebnih gozdovih ter tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo, so zapisali.

V območni enoti Tolmin je najbolj skrben lastnik postal Boris Bratuž, v blejski območni enoti Škofija Novo mesto, v kranjski Milan Ravnikar, ljubljanski Mirko Mrovlje, postojnski Janez Kastelic, kočevski Marjan Kljun, novomeški Alojz Staniša, brežiški Janez Medved, celjski Franc Grobelnik, nazarski Bernard Štiglic, slovenjgraški Franjo Pirnat, mariborski Stanko Skledar, murskosoboški Stanko Ficko in sežanski Bojan Majdič.

jesen, pomurje, prekmurje, narava, gozd, divjad, srna, košuta, jelen, panorama, drevesa, listje
Niko Časar
Zavod za gozdove Slovenije je tudi za letošnje leto izbral najbolj skrbne lastnike gozdov.

Stanko Ficko živi na družinski kmetiji v Boreči, skupaj s svojo družino in staršema. "Njihova kmetija že od nekdaj velja za vzor urejenosti v vasi in takšno jo ohranja tudi Stanko, ki je od očeta prevzel njeno upravljanje. Kmetija je nekoč imela osem hektarjev gozda in šest hektarjev kmetijskih površin. Stanko je v zadnjih nekaj letih dokupil še šest hektarjev gozdov, poleg tega vzdržuje še dvajset hektarjev travnikov, ki jih ima v najemu," se glasi del obrazložitve. Ficko je že od mladih nog vešč vsakega kmetijskega dela. Čeprav se je izšolal za strojnega tehnika, je prvo zaposlitev dobil kot sekač na GLG Murska Sobota. Kmalu je zaradi novih potreb v podjetju začel opravljati tudi delo šoferja gozdarskega kamiona.

gozd, les
Dreamstime
Zavod za gozdove Slovenije je tudi za letošnje leto izbral najbolj skrbne lastnike gozdov.

Po 18. letih gre podjetje v stečaj in Ficko postane brezposeln. Odloči se, da bo začel z ekološkim kmetovanjem. Njegova glavna dejavnost je vzreja govedi (krave dojilje, prosta paša). Na novo je prav tako zasadil visokodebelni sadovnjak s starimi sortami jablan. Pašnik je blizu kmetije in je vzorno urejen. Poleg kmetovanja se Stanko Ficko ukvarja še z dopolnilno dejavnost poseka in spravila lesa, ki v zimskih mesecih predstavlja njegovo glavno dejavnost. Zaradi kvalitetne in hitre izvedbe je znan daleč naokoli zato mu dela tudi tukaj ne primanjkuje. Ficko je tudi vzorni lastnik gozda in zgledno sodeluje z revirnim gozdarjem pri načrtovanju in izvedbi negovalnih in varstvenih del v svojih gozdovih. Kljub obilici dela najde čas tudi za lov, ki je njegov priljubljen hobi. Trenutno je član lovske družine LD Križevci v Prekmurju. 

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je ob letošnji razglasitvi izpostavil, da se na ministrstvu zavedajo vloge lastnikov gozdov za uspešno gospodarjenje z gozdovi. "Tradicionalni izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov temelji na praksah, ki jim velja slediti, saj združujejo vse vidike skrbnega ravnanja z gozdom in podpirajo sodelovanje tudi na tem področju," je dejal Podgoršek. 

Jože Podgoršek
STA
jože podgoršek

Vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Janez Logar je ob tem dejal, da so pred javno gozdarsko službo in lastniki gozdov zaradi podnebnih sprememb številni izzivi. "Dobro sodelovanje med lastniki gozdov in javno gozdarsko službo dokazuje, da lahko trajnostno, sonaravno in večnamensko gospodarjenje z gozdom v praksi ponudi odlične rezultate," je prepričan.

šratovci, zasaditev-dreves, zavod-za-gozdove
Vanesa Jaušovec
Janez Logar

Akciji promocije skrbnega gospodarjenja z gozdom se je pridružila tudi Zveza lastnikov gozdov Slovenije. Predsednik Marjan Hren je ob razglasitvi povedal, da si na zvezi želijo, da bi slovenska družba znala prepoznati razumevanje večnamenske rabe gozda nagrajencev in delo, ki so ga vložili v strokovno izvedbo nege svojega gozda. Prepričan je, da je to prvi pogoj za zdrav in lep gozd. 

Zaradi epidemije covida-19 tudi letos tradicionalne podelitve priznanj najbolj skrbnim lastnikom gozda ni bilo, se bodo pa organizatorji najbolj skrbnim lastnikom gozda zahvalili pisno. Ko bodo razmere dovoljevale, pa bo v sodelovanju z občino Litija organizirana tudi podelitev priznanj najbolj skrbnim lastnikom gozda za leti 2020 in 2021, so še dodali v zavodu.

gozd nagrada najbolj-skrbni-lastnik-gozda
Kaj zdaj berejo drugi