vestnik

Pomurje bo preseglo milijon nočitev 

Majda Horvat, 24. 7. 2018
Rene Gomolj
Vinarium Lendava.
Aktualno

Več gostov v pomurskih termah pomeni več kolesarjev in izletnikov, ki obiskujejo znamenite točke in številne prireditve. Veliko pa je gostov, ki pri nas iščejo mir. 

V prvih petih mesecih tega leta se je številu prihodov turistov v pomursko regijo povečalo za pet odstotkov, trend rasti pa turistični delavci ugotavljajo tudi to poletje. Polovico gostov je Slovencev, med tujimi gosti pa jih največ prihaja iz Avstrije, Nemčije, Češke in Italije. Po zdajšnjem turističnem utripu in napovedih bodo torej pomurski turistični ponudniki letos presegli milijon turističnih prenočitev, medtem ko so jih lani našteli več kot 900 tisoč.

Vreme ni prijazno

Povečuje pa se tudi obiskanost turističnih točk, ugotavlja Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze, s tem, da je število teh obiskovalcev precej odvisno od vremena. Med najbolj obiskanimi izletniškimi točkami v Prekmurju so razgledni stolp Vinarium, Otoka ljubezni v Ižakovcih, Grad na Goričkem, Vulkanija, Bukovniško jezero s pustolovskim parkom in Tropski vrt z orhidejami v Dobrovniku, v Prlekiji pa vinska cesta Jeruzalem in jezera, zelo dobro pa so obiskane številne kolesarske poti.


image
Grad pri Gradu na Gorickem - najvecji grad na slovenskem.Janko Rath


"Imamo pa tudi zelo bogato prireditveno dogajanje," je še izpostavil Kamenšek. Ob tradicionalno bogati poletni ponudbi v Murski Soboti, se je letos s pestrim dogajanjem predstavila tudi Lendava, eden opaznejših dogodkov, ki ga pripravljajo v Ljutomeru, pa je praznovanje 150. obletnice prvega slovenskega tabora v Ljutomeru, ki ga spremljajo tudi številni dogodki. Prav tako so številne prireditve pripravili v Gornji Radgoni, saj bodo imeli od začetka julija do konca avgusta kar 28 prireditev, številne od teh pa bodo prav v času sejma Agra.

image
Gornja Radgona, Radgonski grad.Marko Vanovsek


Na Vinarium na tisoče obiskovalcev Od januarja do julija je razgledni stolp Vinarium Lendava obiskalo 38.896 obiskovalcev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani ali 12 odstotkov več kot v prvem polletju leta 2016. Največji obisk je bil zabeležen v aprilu in maju, ko je stolp obiskalo več kot 11 tisoč obiskovalcev mesečno. Rekordni obiski je pri njih praviloma avgusta, ko stolp obišče več kot 13 tisoč obiskovalcev, vendar, kot ugotavljajo letos, je veliko odvisno od vremena. Čeprav to ni naklonjeno obiskovalcem so v Lendavi z obiskom stolpa zadovoljni.

image
Lendavske gorice,Vinarium.Foto: Jure Zauneker


Vse več jih je z Madžarske V prvem polletju je grad pri Gradu obiskalo 10.400 obiskovalcev, kar je več kot v enakem obdobju lani, zato si letos obetajo od 23 do 24 tisoč obiskovalcev, medtem, ko so jih lani našteli 22 tisoč. "Veliko je odvisno od vremena in tudi števila turističnih prenočitev. Več je prenočitev v termah in pri zasebnih ponudnikih, večji je pri nas obisk," je povedala Stanka Dešnik, direktorica Krajinskega parka Goričko.

image
Grad pri Gradu na Gorickem - najvecji grad na slovenskem.Janko Rath


V pomladnih in jesenskih mesecih grad obiščejo predvsem skupine šolarjev in upokojencev, poleti pa se ustavljajo družine, številni kolesarji in pohodniki. Na število obiskovalcev delno vpliva tudi cenejša skupna vstopnica z Vulkanijo, ugotavlja Dešnikova, je pa med obiskovalci tudi vse več novih in v večjem številu kot prej prihajajo tudi z Madžarske.
Otok ljubezni v Ižakovcih je doslej obiskalo približno enako število ljudi kot v enakem obdobju lani, lani pa so našteli blizu 30 tisoč obiskovalcev.

image
Otok ljubezni in plavajoci mlin.Branko Zunec


"Vreme je tisto, ki pomembno vpliva na obiskanost," je povedala Elica Horvat, direktorica Zavoda za kulturo in turizem Beltinci. Otok ljubezni je zanimiv za organizirane skupine, obišče pa ga tudi veliko gostov iz vseh pomurskih tem in tudi turisti, ki so nastanjeni pri zasebnikih. Več je teh gostov, boljša je obiskanost, je ugotovila Horvatova.

Gostje so dar

"Imamo čudovito sezono," pa je ugotovila Sabrina Babič iz Turistično informacijskega centra Ljutomer (TIC). Z navdušenjem govori o gostih, ki jih obiščejo, da bi našli kotičke z rajskimi vsebinami in katerim sama podaja presežnost v turizmu, ki ga imenuje atmosferičnost.


image
Jeruzalem, Svetinje.Arhiv Tic Ormož


Samo v juniju je TIC obiskalo 221 gostov, od tega 108 domačih in 113 tujih, glede na lani pa ugotavljajo vsaj za tretjino boljši obisk. Predvsem tujci so čudoviti gostje, dar Ljutomeru, ugotavlja Babičeva, ki Ljutomeru dajejo utrip, glede na njihove želje pa jih napotujejo tudi bodisi na vinsko cesto Jeruzalem ali Vulkanijo na Goričko, predvsem pa na točke, kjer najdejo mir, ki ga najbolj iščejo pri nas, še pove Babičeva.

turizem pomurje turisti sezona rekord nočitve