vestnik

Pomurje odslej s štirimi prvoligaši

Miha Šoštarič, 17. 5. 2020
Dani Mauko
Odbojkarji Radenec, ki so bili jesenski prvaki druge lige, bodo po novem člani 1. B-lige. FOTO DANI MAUKO
Aktualno

Panvita Pomgrad že vrsto let nastopa v najmočnejšem moškem tekmovanju, člani 1. B-lige pa bodo Radenčani, Ljutomerčanke in Pucončanke

Znan je tekmovalni sistem v državnem prvenstvu v odbojki, ki bo v veljavi najmanj naslednji dve sezoni. Sekretar tekmovanja Branko Maček je s tekmovalno-registracijsko komisijo in ob odobritvi strokovnega sveta Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) pripravil predlog sprememb, ki jih je minuli teden že tudi potrdilo predsedstvo OZS.

OZS je s svojimi organi že dan pred razglasitvijo epidemije covida-19 v Sloveniji odločila, da se sezona 2019/20 v prvoligaški moški in ženski konkurenci ne bo nadaljevala. Naslova prvaka sta bila dodeljena tisti trenutek najboljšima ekipama – ACH Volley Ljubljana pri odbojkarjih in Calcit Volley Kamnik pri odbojkaricah. Nekaj dni pozneje, 17. marca, je bila sprejeta odločitev o prekinitvi vseh tekmovanj, organi zveze pa so začeli snovati prihodnji tekmovalni sistem, ki bo najverjetneje tudi zaznamovan z raznimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Če smo v preteklih sezonah spremljali v najmočnejši moški in ženski odbojkarski ligi po rednem delu prvenstva najprej modro (za prvaka) in zeleno (za obstanek) skupino ter nato še dvoboje za naslov prvaka na izpadanje (četrtfinale, polfinale, finale), se v sezonah 2020/21 in 2021/22 v prvoligaški konkurenci obeta trikrožni sistem tekmovanja, ki mu bo sledila končnica, prvič tudi z osmino finala. Novost je tudi, da bodo od začetka prvenstva nastopali tudi klubi, ki bodo tekmovali na mednarodnem prizorišču. Doslej so se boju za naslov prvaka pridružili po rednem delu prvenstva. Izmed pomurskih klubov bo v najmočnejšem tekmovanju v moški konkurenci nastopila soboška Panvita Pomgrad, njeni nasprotniki bodo sami »stari znanci«: ACH Volley Ljubljana, Calcit Volley, Merkur Maribor, Salonit Anhovo, Krka, Hiša na kolesih Triglav in Hoče.

Prav tako bosta z novo sezono v prvi ligi za moške potekali prvenstvi v okviru 1. A- in 1. B-lige, kot je bilo v preteklosti v ženski konkurenci. Razlika je le, da bo v moški konkurenci 1. B-lige, ki je tako novost v slovenski odbojki, nastopilo osem ekip, v ženski konkurenci pa bo imela 1. B-liga deset članic, s čimer zaradi predčasnega konca tekmovanja v sezoni 2019/20 nobena ekipa ne bo oškodovana. V sezoni 2021/22 bo tudi v 1. B-ligi za ženske nastopalo osem ekip. V »drugem« kakovostnem razredu slovenske klubske odbojke bo imela dežela ob reki Muri tri predstavnike. V moški konkurenci so to Radenci, ki so bili pred predčasnim koncem tekmovanja na prvem mestu drugoligaške razpredelnice, v ženski konkurenci pa Ljutomer in Roto - Kema Puconci, ki sta bila pred koncem prvenstva pred selitvijo v 2. ligo in sta po novem predlogu tekmovanja dobila priložnost, da še naprej nastopata v 1. B-ligi.

V 2. ligi za moške bo v novi sezoni nastopilo deset ekip, med njimi bo tudi druga ekipa Panvite Pomgrad, ki je v minuli sezoni v šestnajstih dvobojih tretjeligaške konkurence nanizala prav toliko zmag. Zaradi velikega števila ekip bosta pri ženskah v okviru drugoligaške konkurence še naprej organizirani dve ligi, vzhodna in zahodna. V obeh bo po dvanajst ekip, v vzhodni konkurenci pa bodo nastopile odbojkarice iz Murske Sobote.

Medtem ko se vodstvo OZS nagiba k temu, da bi v 3. ligi za moške pripravili enotno ligo z dvanajstimi klubi, naj bi v ženski konkurenci, kjer Pomurje zastopa lendavska Murania, tudi v novi sezoni igrali v dveh skupinah (vzhodna in zahodna). Klubi so že bili pozvani, naj še v tem mesecu potrdijo nastop svojih članskih ekip, na podlagi potrditev pa bodo nato oblikovali tudi sistem tekmovanja v 3. ligi.

***null***

odbojka pomurje slovenija
Kaj zdaj berejo drugi