vestnik

(FOTO in VIDEO) Številna podrta drevesa, poplavljene kleti in ulice

Vestnik.si, 27. 5. 2021
Adriana Gašpar
Nevihta v Odrancih
Aktualno

Pomurje je v četrtek zvečer zajela nevihta z obilnimi padavinami, močnim vetrom in točo.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča o več intervencijah. Neurje z vetrom je zajelo območje več občin po Pomurju.

neurje, spin
Posnetek zaslona
Neurje je zajelo predvsem vzhodni del države.

V naselju Večeslavci je podrlo dve drevesi, odstranili so ju domači gasilci. V naselju Pušča je bilo poplavljenih nekaj ulic, gasilci PGD Pušča so očistili odtočne jaške in s tem omogočili odtekanje meteorne vode. S čiščenjem obcestnih jarkov in odstranjevanjem podrtega drevesa so imeli delo gasilci PGD Petanjci. Med naseljema Velika Polana in Žižki se je drevo podrlo čez cestišče, odstranili pa so ga gasilci PGD Velika Polana. 

IMG-e4a71daab70822411fe702466f1a442f-V
vestnik.si
Nevihta v Petanjcih

Kot kaže, je bilo najhuje spet v občini Gornja Radgona. Tam je zaradi strele zagorelo drevo, zabeležili pa so še 17 drugih dogodkov v šestih naseljih občine. Poplavljene so bile kleti, nagnjena telefonska droga, podrta drevesa in poplavljene ulice. Na intervencijah so bili gasilci PGD Gornja Radgona, Mele, Orehovci, Črešnjevci in Negova. Radgonski gasilci so sinoči tudi sporočili, da so bili na terenu z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Tako je bilo v Gornji Radgoni. 

V naselju Grabonoš je poplavilo kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci iz Grabonoša in Slaptincev so meteorno vodo izčrpali. Podrta drevesa pa so odstranjevali še gasilci PGD Razkrižje, PGD Radenci-Boračeva, PGD Apače in Žepovci. Na območju občine Ljutomer sta bili prav tako podrti drevesi, poplavilo pa je tudi en objekt. Posredovali sta gasilski društvi iz Male Nedelje in Cezanjevec. Na območju Križevec pri Ljutomeru so nekatere vasi ostale tudi brez elektrike. 

Izpad električne energije

Iz Elektra Maribor sporočajo, da je močno neurje včeraj zvečer in ponoči povzročilo številne poškodbe elektrodistribucijskega omrežja. Med 18.30 in 20.15 je zaradi tega 8049 odjemalcev ostalo brez oskrbe z električno energijo, največ na območju Ptuja, Lenarta, Ljutomera in Radenec. "Za odpravo poškodb na omrežju so bile aktivirane vse razpoložljive elektromonterske ekipe družbe Elektro Maribor in ekipe pogodbenega izvajalca," so dodali. Sodelavci na terenu, v distribucijskem centru vodenja in v podpornih procesih so s preklopitvami in sanacijami do 21.30 ponovno vzpostavili oskrbo z električno energijo za več kot 80 % uporabnikov, ki so bili brez nje, do 4.15 pa je bila oskrba ponovno vzpostavljena že za več kot 90 % uporabnikov. V Elektru Maribor še pravijo, da vse razpoložljive ekipe nadaljujejo prizadevanja za ponovno oskrbo vseh uporabnikov z električno energijo. Vsem uporabnikom se zahvaljujemo za razumevanje, vsem sodelavkam in sodelavcem pa gre zahvala za prizadevnost in požrtvovalnost.

nevihta vreme