vestnik

Pomurka postala predsednica največjega sindikata v javnem sektorju

Rok Šavel, 11. 1. 2023
Nataš Juhnov
Marjana Kolar bo najvišji organ Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) vodila v mandatnem obdobju 2022-2026.
Aktualno

Marjana Kolar bo najvišji organ Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) vodila v mandatnem obdobju 2022-2026.

Dolgoletna sindikalistka, sicer predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje, ki vodi tudi Območni odbor SVIZ Pomurje, Marjana Kolar, je bila na seji Glavnega odbora izvoljena za predsednico najvišjega organa sindikata med kongresoma do leta 2026 .

618a43b8b51bb8233ff3b31d876a92e7
Nataša Juhnov
Dolgoletna sindikalista Marjana Kolar je bila izvoljena za predsednica SVIZA-a.

Kolarjeva, ki prihaja iz Vrtcev občine Moravske Toplice, enota Bogojina, kjer je vzgojiteljica in sindikalna zaupnica SVIZ od leta 1997, članica sindikata pa je vse od njegove ustanovitve leta 1990, je v svojem programu ob kandidaturi za funkcijo predsednice glavnega odbora sindikata zapisala, da bo spoštovala in upoštevala Statut SVIZ, Načela in cilje SVIZ Slovenije, Programske usmeritve SVIZ Slovenije, sklepe kongresa, glavnega in izvršilnega odbora, razvijala in ohranjala sodelovanje na vseh ravneh sindikata, pozitiven odnos do dela, konstruktiven, profesionalen in spoštljiv dialog z ničelno toleranco do nasilja, spodbujala povezovalen odnos med predsedniki sindikalnih konferenc, predsedniki območij, njihovimi člani in članicami, članicami in člani glavnega odbora ter zaposlenimi v strokovni službi SVIZ, so sporočili v sindikatu.

Dodatno je izpostavila, da se bo zavzemala za medsebojno solidarnost, za ohranitev že pridobljenih socialnih pravic, za krepitev kakovostnega javnega šolstva, za izboljšanje položaja vseh članov sindikata v vseh plačnih skupinah. Poudarila je, da bo spodbujala tudi sodelovanje s Konfederacijo sindikatov javnega sektorja (KSJS), z ostalimi sindikati v državi in sindikati s področja izobraževanja in kulture v tujini. Izpostavila je še zavedanje, da je pred njo odgovorna naloga in da bo mogoče ohranjati ugled našega sindikata in ga še krepiti le s skupnim delom in sodelovanjem: »Uspelo nam bo s strokovnostjo, z medsebojno solidarnostjo, z varovanjem ekonomskega in socialnega položaja, s samostojnim opredeljevanjem do družbenega dogajanja doma in v svetu. V času epidemije covida-19 smo dokazali, da zmoremo skupaj doprinesti k boljšemu napredku v vzgoji in izobraževanju, zato bom tudi v prihodnje našo vlogo še okrepili. Naša moč je v dobri povezanosti in organiziranosti,« so še navedli v sindikatu. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je je sicer največja samostojna, demokratična in nestrankarska interesna organizacija v javnem sektorju v Sloveniji, ki zastopa interese zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi.



Sviz glede dviga plač čaka le še na vlado

Kolarjeva je kot predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ in vzgojiteljica v Vrtcih občine Moravske Toplice odigrala tudi pomembno vlogo v trenutnih prizadevanjih za dvig plač pomočnicam vzgojiteljic. Na zadnjih pogajanjih o delu stavkovnih zahtev Sviza so se namreč pogajalci med drugim dogovorili o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede, kar bi po nekaterih predhodnih ocenah lahko pomenilo dvig plač za okoli 12 oziroma 13 odstotkov. Glavni odbor je na seji, kjer so za predsednico izvolili Kolarjevo, potrdil navedeni dogovor in ocenil, da gre za pomemben premik za eno od delovnih mest, katerega delo je bilo izrazio podcenjeno, je za STA dejal glavni tajnik Branimir Štrukelj. Sobotni protestni shod bodo odpovedali, če bo dogovor potrdila tudi vlada na svoji seji.

sviz predsednica-sindikata marjana-kolar
Kaj zdaj berejo drugi