vestnik

Pomurka v stečaju: Volkovoma in Kovaču pol milijona evrov odškodnine 

ABE, 22. 10. 2018
Aktualno

Sodišče je nekdanjemu vodstvu in nadzornikom Pomurke mesne industrije, Marku in Vojtehu Volku ter Martinu Kovaču, ki jim je stečajna upraviteljica Alenka Gril očitala več nezakonitih poslov, naložilo plačilo odškodnine v skupnem znesku skoraj pol milijona evrov podjetju v stečaju.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je končala odškodninska tožba Pomurke v stečaju protinekdanjemu poslovodstvu in nadzornikom Pomurke Martinu Kovaču, Marku Volku in Vojtehu Volku. Sodišče je odločilo, da morata Marko in Vojteh Volk plačati vsak po 171.000 evrov odškodnine, Kovač pa 150.000 evrov.Obe strani sta se na sodbo že pritožili.


Tožbo proti Kovaču in obema Volkoma je vložila stečajna upraviteljica Alenka Gril. Očitala jim je, da so domnevno med letoma 2006 in 2008 opravili več nezakonitih poslov, med drugim prodajo nepremičnin Pomurke in prodajo blagovnih znamk Pomurke. Ta škodljiva ravnanja, tako Grilova, so pripomogla k temu, da je Pomurka leta 2009 končala v stečaju in je delo izgubilo 270 ljudi.


Od Kovača in obeh Volkov je stečajna upraviteljica sicer zahtevala 2,8 milijona evrov, Grilova je namreč prepričana, da so bili posli izvedeni le formalno, tako da so jih prikazali v bilancah, v resnici pa denarja niso dobili. Vsi trije toženi naj bi sicer obvladovali celoten koncern Mesne industrije Primorske (Mip) – Pomurka.
Toženi Martin Kovač, ki je bil predsednik uprave Pomurke mesne industrije, Marko Volk, ki je bil član uprave, in Vojteh Volk, ki je bil član organa nadzora, so na sodišču povedali, da se ne počutijo odgovorne, in so še zatrdili, da niso sprejemali napačne poslovne odločitve.

sodišče črna kronika Pomurka sojenje alenka gril
Kaj zdaj berejo drugi