vestnik

Pomurska akademsko znanstvena unija dobila svoj zakon in državno financiranje

Rok Šavel, 16. 3. 2022
Osebni arhiv
Združenje PAZU, ki ga vodi Mitja Slavinec, dobiva zakonsko podlago in s tem tudi državni vir financiranja.
Aktualno

Državni zbor je danes v tretji obravnavi sprejel Zakon o Pomurski akademsko znanstveni uniji (PAZU), s čimer regionalno združenje, ki bo prihodnje leto praznovalo dvajset let delovanja, postaja institucija z zakonsko podlago in sistemskim virom financiranja.

Kar ni uspelo leta 2008, je tokrat le uspelo pomurskim poslancem Ferencu Horvathu, Dejanu Židanu, Jožefu Horvatu in Francu Jurši, ki so se podpisali pod Zakon o PAZU in ga vložili v parlamentarno proceduro. Državni zbor je danes z 43 glasovi za in 11 glasovi proti sprejel predlog zakona, ki Združenju PAZU, ki deluje že od leta 2003 in združuje okoli 200 pomurskih akademikov, znanstvenikov in umetnikov, podaja status regionalne institicuje, jo opredeljuje kot pravno osebo javnega prava in tako tudi omogoča proračunsko financiranje.


Prvič sistemsko urejeno financiranje za Pomurje

Zakon je imel podporo Pomurske gospodarske zbornice, državnega sveta in vlade, med nalogami PAZU, ki so prvenstveno namenjene razvoju Pomurja, pa je tudi ustanavljanje zavodov na področju izobraževanja, znanstvene, raziskovalne in kulturne dejavnosti v Pomurju.

Finančna sredstva za delovanje PAZU bodo zagotovljena iz državnega proračuna na podlagi finančno ovrednotenega letnega programa dela, h kateremu da soglasje vlada, govora pa je o 100 tisočakih. Sčasoma bi se PAZU financirala tudi iz članarin in sponzorskih sredstev. Kot je navedeno v zakonu, bo v roku dveh mesecev od dneva veljavnosti zakona Združenje PAZU, ki mu predseduje državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Mitja Slavinec, sklicalo ustanovno skupščino PAZU.

Slavinec ja za Vestnik.si izrazil zadovoljstvo nad sprejemom zakona, ki po njegovih besedah prvič dejansko prinaša sistemsko financiranje v Pomurje za področje izobraževanja in znanosti. 

Proti sprejemu zakona so glasovali v poslanski skupini Levica, posamezni poslanci LMŠ in Franc Trček (SD) ter Janja Sluga (Nepovezani). Nasprotniki zakona so problematizirali predvsem nevarnost nastanka podobnih regionalnih institucij tudi drugod, na kar je opozarjala tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU).

PAZU državni-zbor mitja-slavinec zakon-o-pazu