vestnik

Pomurska podjetja darovala sredstva za nakup opreme za bolnišnico

A. N. R. R., 2. 4. 2020
SBMS
Bolnišnica v Murski Soboti je včeraj prejela šestnajst kosov varovalne opreme.
Aktualno

Da bi Splošna bolnišnica Murska Sobota dobila nujno potrebno opremo, so se združila številna pomurska podjetja in zbrala sredstva za nakup medicinskega ventilatorja oziroma naprave za umetno predihavanje pljuč ter 16 kompletov posebne varovalne opreme za zdravstveno osebje.

Akcija je stekla prejšnji petek, ko je Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) na prošnjo vodstva bolnišnice pozvala podjetja in svoje člane k skupni donaciji za nakup nujno potrebne opreme. Gospodarstveniki so se takoj odzvali in zbrali dobrih 80 tisoč evrov. Morava reči, da so pomurska podjetja tudi pri tem pozivu hitro stopila skupaj in se brez pomisleka odzvala z donacijami, tako da so bila sredstva hitro zbrana, naročilo izvedeno, varovalna oprema pa v sredo že dostavljena, sta nam povedala predsednik Peter Polanič in direktor Robert Grah Pomurske gospodarske zbornice.

sbms, donacija-pomurska-gospodarska-zbornica, koronavirus
SBMS
Bolnišnica v Murski Soboti je včeraj prejela šestnajst kosov varovalne opreme, maja pa dobijo še ventilator za predihavanje.

Del sredstev, 40 tisoč evrov, bodo namenili za nakup kliničnega ventilatorja Hamilton C3, katerega bodo bolnišnici dobavili maja. Gre za medicinski ventilator oziroma napravo za umetno predihavanje pljuč. Aparat je nujen pri predihavanju najtežjih bolnikov, ki sami ne morejo več dihati. Bolniku v sapnik vstavijo cevko in ga priklopijo na ventilator, ki poganja zrak v pljuča.

16 kompletov varovalne opreme pa skupaj stane 40 500 evrov. Po standardih Svetovne zdravstvene organizacije je namenjena za delo v enotah intenzivne terapije in zagotavlja najvišjo stopnjo varovanja zdravstvenega osebja. Najbolj zanesljivo zaščito predstavljajo tako imenovani osebni prečiščevalci zraka, ki jih uporabljajo tudi v enoti intenzivne terapije Infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Bolnišnica jih je dobila že včeraj.

Po zagotovilih predstojnice oddelka za perioperativno medicino Irene Drožina ta varovalna oprema ustrezno zaščiti zdravstveno osebje, ki je med opravljanjem svojega poklica stalno neposredno izpostavljeno okužbi z novim koronavirusom Sars CoV-2.

Akcijo je usklajevala PGZ in k sodelovanju privabila podjetja Elrad International, Carthago, Radenska, Varis Lendava, Virs in Transpak, Gea Vipoll, Megras, skupina Arcont, Zavarovalnica Triglav – OE Murska Sobota, Sava Turizem, Paradajz, Medicop, Panvita, Pomgrad, Xal, Murexin – Kema, Lek Veterina, Elektromaterial Lendava, Hakl IT, Kodila, Terme Vivat, Mlinopek, Proconi, Rosenbauer, Radgonske gorice, Osem, Var, Friško, Saubermacher Slovenija, TKO, Ocean Orchids, Saubermacher Komunala Murska Sobota, Roto, Teleing gradnje, Pomurski sejem, Pharmamed, First, Nafta Strojna, Helos in Barting. Pred imenovano akcijo zbiranja sredstev so bolnišnici že donirala naslednja podjetja: Odvetniška zbornica Slovenije, Cleangrad, Lek, Arcont, Vigros, Vinko Aleš Šnurer in Cvetko.

V bolnišnici so za donacijo v tem času zelo hvaležni, saj pomeni pomemben prispevek za zdravstveno oskrbo v Pomurju ter solidarnost v boju proti koronavirusni bolezni.

sbms bolnišnica varovalna-oprema pomurska-gospodarska-zbornica donacija