vestnik

Pomurska policija: Ob odličnih rezultatih tudi graja

Andrej Bedek, 3. 6. 2019
Aktualno

Policijska uprava Murska Sobota je po številu preiskanih kaznivih dejanj najboljša v Sloveniji, a je dobila tudi nekaj kritik

Policijska uprava Murska Sobota (PUMS) je objavila poročilo o delu v letu 2018, v katerem predstavlja glavne značilnosti in rezultate policijskega dela lani v Pomurju kot tudi statistične podatke za posamezna področja dela. »Ob zavedanju, da so pričakovanja družbe in ljudi vedno večja ter da je izvajanje policijskega poklica vedno bolj pestro in zahtevno, pa tudi ob dejstvu, da se je izvajala policijska stavka, smo mnenja, da lahko opravljeno delo ocenimo z visoko oceno,« je poročilo povzel direktor PUMS Damir Ivančić, pod katerim službuje 521 uslužbencev.

Spletni napadalci iz tujine

PUMS je na prvem mestu med policijskimi upravami v Sloveniji po številu preiskanih kaznivih dejanj. Ves čas so nad državnim povprečjem, saj preiščejo dve kaznivi dejanji od treh. Lani so jih obravnavali 2.414, kar je približno toliko kot druga leta. A zaznati je nove spletne oblike kibernetske kriminalitete, predvsem goljufij, kjer storilci izvršujejo kazniva dejanja v tujini, žrtve pa so pomurska podjetja in prebivalci iz Pomurja. Z gospodarskim kriminalom je bilo povzročeno za 8,5 milijona evrov škode. Manj je prepovedane trgovine z mamili, tudi zaradi dveh večjih operacij proti preprodajalcem, ki so iz notranjosti države z omamnimi substancami oskrbovali odvisnike iz regije ob Muri.


Po Ivančićevih besedah je uvrstitev Mure v 1. SNL pomurski policiji na področju javnega reda in miru prinesla več dela in nove varnostne zalogaje. Na tekmah z Mariborom in Olimpijo se je zbralo po 5.000 ljudi, posamezno srečanje je moralo varovati celo 200 policistov. Na področju dogodkov je bilo obravnavanih 66 požarov, 24 delovnih nesreč in 18 samomorov. Policisti so lani v devetih iskalnih akcijah našli vse pogrešane ljudi.
Vsako šesto prometno nesrečo na območju PUMS je še vedno zakrivil vinjen voznik; štirje ljudje so na tukajšnjih cestah izgubili življenje. Kršitev prometne zakonodaje je bilo 23.240, prednjačijo seveda kršitve hitrosti. Zunanjo državno mejo na mejnih prehodih je prestopilo tri milijone potnikov. Ilegalni prehodi meje za zdaj ne kličejo po dodatnih ukrepih, še kaže letno poročilo PUMS.

Delo med ljudmi

»Temeljni cilj je bil ljudem zagotoviti visoko stopnjo varnosti in krepiti njihovo zaupanje v policijo. Vodil nas je slogan Delo z ljudmi, med ljudmi,« so pomurski policisti prav tako zapisali v svojem letnem poročilu. Poročilo je luč sveta ugledalo skoraj sočasno kakor objava raziskovalnega portala Pod črto, pri katerem so od ministrstva za notranje zadeve z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja pridobili dve poročili o izvedbi nadzora nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov (MKO). V teh poročilih je notranje ministrstvo vodstvo PUMS kot vodstva drugih policijskih uprav v Sloveniji opozorilo na sistematično kršenje predpisov MKO. MKO – v PUMS so ga ustanovili pred tremi leti – so sicer zelo pomemben del kriminalistične policije in so bili ustanovljeni zato, da posebej izurjeni kriminalisti v civilni obleki in predvsem neopazno zbirajo podatke o kriminaliteti in kriminalnih žariščih, nadzorujejo kriminalno najbolj ogrožene točke ter z usmerjeno dejavnostjo odkrivajo, obvladujejo, preprečujejo in zatirajo kriminaliteto. Kriminalisti MKO obvladajo tudi veščine specialnih policijskih enot, zato jih uporabljajo tudi za prijetje posebno nevarnih storilcev.

Zaprli so ga brez razloga

Kot izhaja iz poročila ministrstva za notranje zadeve, ki ga je objavil omenjeni portal, so kriminalisti MKO PUMS na območju Murske Sobote identificirali osumljenca trgovine z mamili. Osumljenec je na policijski postaji na poziv kriminalistov izročil deset zavitkov, v katerih je bila domnevno marihuana. Po že opravljenem zasegu mamila so ga kriminalisti za dve uri brez razloga zaprli. Kriminalisti so se med drugim izgovarjali, da so osumljenca zaprli zaradi suma, da bo uničil dokaze. »V času priprtja osumljenca policisti niso zbrali nikakršnih dodatnih dokazov, zaradi tega ni bilo nikakršnih razlogov za pripor osumljenca, zato je bil pripor v tem primeru nezakonit,« so ugotovili nadzorniki iz Ljubljane.
Kriminalisti so prav tako na območju Murske Sobote na podlagi informacij, da naj bi bila oseba P. B. preprodajala mamila, to osebo aretirali in jo odpeljali na policijsko postajo. A ker so to storili le na podlagi tako imenovanih operativnih informacij – torej nepreverjenih izpovedb virov –, aretacija P. B. ni bila zakonita. Zanjo bi namreč potrebovali utemeljene razloge za sum, da P. B. preprodaja mamila, če bi denimo mamilo prodal kriminalistu pod krinko ali če bi bili kriminalisti priča preprodaji.
Nadzorniki ministrstva so obenem ugotovili, da se v primeru osebe P. B. različni policijski dokumenti v več točkah bistveno razlikujejo. V poročilu so nadzorniki ministrstva za notranje zadeve zato zapisali, da »ta primer kaže na izrazito nepoznavanje osnovnih policijskih pooblastil v predkazenskem postopku, s katerimi policija globoko posega v temeljne človekove pravice, kar je še zlasti skrb vzbujajoče«.
PUMS se je na podlagi ugotovitev nadzornikov lotila ukrepov za dvig strokovnosti in učinkovitosti dela MKO. Na policiji pa obljubljajo tudi več usposabljanja kriminalistov in več notranjih policijskih nadzorov nad njihovim delom.
Jure Zauneker
Varovanje Murinih tekem za pomurske policiste pomeni velik varnostni zalogaj, saj morajo običajno za javni red in mir poskrbeti še pred tekmami. 
policija
Kaj zdaj berejo drugi