vestnik

Pomurska regija ima spet najvišjo dvotedensko incidenco okužb

Vestnik, 17. 12. 2020
Pixabay
Pomurska regija ima spet najvišjo dvotedensko incidenco.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma poudaril, da je vlada sinoči izdala odlok o razglasitvi epidemije še za 30 dni. Odlok začne veljati jutri. Podal je aktualne podatke o okužbah s koronavirusom in številom hospitalizacijmed občinami, ki so izstopale, pa tokrat ni izpostavil nobene pomurske. 

Aplikacijo #OstaniZdrav si je naložilo skoraj 297 tisoč državljanov, je dodal. 

Pomurska regija je glede na štirinajstdnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev spet na samem vrhu. Incidenca v naši regiji je 1703,7. Na drugem mestu je Jugovzhodna Slovenija (1489,8), na tretjem pa Podravska regija (1343,6). Bolje Pomurju kaže, če pogledamo tedensko incidenco. Po tem kazalniku smo na četrtem mestu, incidenca znaša 652, na ravni države pa 490. 

incidenca, regije
Twitter Jelko Kacin
Štirinajstdnevna incidenca v slovenskih statističnih regijah.

Kacin je povedal še, da se situacija izboljšuje tudi v domovih za starejše. Včeraj je ozdravelo 195 stanovalcev in 40 zaposlenih, na novo okuženih pa je bilo 68 stanovalcev in 37 zaposlenih. Trenutno aktivno okuženih zaposlenih je 939 in 2087 stanovalcev. 

janez-cigler-kralj, minister-za-delo
Sašo Švigelj
Janez Cigler Kralj, mnister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pojasnil, da je vlada na seji sprejela sklep o podaljšanju ukrepa subvencioniranja polnega skrajšanega delovnega časa do konca junija 2021. O tem smo poročali TU. Cigler Kralj je še dodal, da se na ministrstvu zavedajo stisk, ki jih varovanci v domovih za starejše čutijo zaradi pomanjkanja stikov s svojci. Domovi so v veliki meri že začeli sprejemati obiske in nove stanovalce, in sicer ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov, sploh v prazničnem času pa so k tej možnosti pozvali tudi na ministrstvu. 

Minister je še povedal, da bodo 30. decembra povrnili prve zahtevke za delo v sivi in rdeči coni. Sredstva bi upravičencem že morala biti izplačana ali pa bodo v prihodnjih dneh. Povrnjenih bo 300 tisoč evrov. Konec meseca bodo domovom povrnjeni tudi stroški, ki so jih imeli zaradi praznih postelj, je še dodal Cigler Kralj. 

koronavirus jelko-kacin janez-cigler-kralj epidemiološke-razmere
Kaj zdaj berejo drugi