vestnik

Krek: Še vedno smo globoko v epidemiji

Vestnik, 11. 3. 2021
Screenshot STA
Milan Krek
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, mag. Vesna Kerstin Petrič, v.d. generalne direktorice Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje, mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje Uprava uniformirane policije GPU Alojz Sladič.

Vesna Kerstin Petrič je predstavila predlog spremembe zakona o nalezljivih boleznih. Ta spet uvaja inšpekcijski nadzor nad karanteno na domu. Tako lahko vsakega, ki je bil napoten v karanteno, obišče inšpektor, za kršitve pa so predvidene globe. Govornica je dejala, da je to spremembe prišlo, ker pojav novih različic predstavlja veliko tveganje za prenos virusa. 

Direktor NIJZ Milan Krek je v svojem nagovoru dejal, da trend v svetovnem nivoju narašča, podobno stanje pa je tudi v Evropi. Število okužb raste v 16 evropskih državah, 12 držav pa ima R večji od ena. Pred dvema dnevoma je bilo v Sloveniji 10.446 aktivno okuženih oseb, kar pomeni da je okuženi vsak peti od tisoč prebivalcev. Kot dodaja, se je epidemiološka situacija v Sloveniji nekoliko izboljšala, a smo glede okužb na evropski lestvici še vedno zelo visoko. "Še vedno smo globoko v epidemiji. Kljub temu pogumno odpiramo državo," je opozoril.

Krek je dejal, da smo se s stagnacijo v Sloveniji soočali že novembra, po tem pa spet šli v rast, zato obstaja bojazen, da se to ponovi. Pri tem poudarja, da je pomembno vztrajati pri ukrepih in na ta način zmanjševati prenos virusa. Pogoja za vstop v rumeno fazo na ravni državi sta že znana, in sicer nižje tedensko povprečje okužb od 600 ter manj kot 500 hospitaliziranih bolnikov. Meja - povprečna tedenska vrednost - za prehod v rumeno fazo sproščanja za pomursko regijo znaša 32, 9. marca je ta kriterij znašal 33.

Milan Krek je še poudaril, da je strateški cilj v Sloveniji ta, da otroci končajo šolsko leto v razredih. Zato je treba pazljivo sproščati posamezne dejavnosti v družbi, se držati navodil v šolo, biti pazljiv pri druženju zunaj šolskega časa, tako starši kot učitelji pa imajo pri usmerjanju mladostnikov pomembno vlogo. Napovedal je še, da naj bi v naslednjem tednu uspeli pocepiti pedagoške delavce, tiste, ki se za to niso odločili, pa pozval k cepljenju. 

Tjaša Žohar Čretnik je predstavila najnovejše podatke o novih sevih koronavirusa. V Sloveniji je trenutno 155 različic britanskega, osem primerov južnoafriškega, en primer brazilskega in 16 primerov nigerijske različice. 

Niko Časar
Pomurska regija je na meji z rumeno fazo.
milan-krek nijz epidemiološke-razmere