vestnik

(POMURSKE LEKARNE) Ivan Zajc bo vnovič poskusil

Timotej Milanov, 3. 2. 2021
Nataša Juhnov
Ivan Zajc se je tudi tokrat prijavil na razpis za direktorja Pomurskih lekarn.
Aktualno

Načrti mestne občine za ustanovitev novega lekarniškega zavoda trenutno mirujejo. V javnem zavodu ne izdajajo, koliko prijav je prispelo.

Objavljen je bil nov razpis za direktorja Pomurskih lekarn. Doslej je bil vršilec dolžnosti direktorja Ivan Zajc, ki se je tudi tokrat prijavil na razpis. Kot smo že večkrat poročali, je Mestna občina Murska Sobota v dosedanjih postopkih nasprotovala imenovanju Zajca in mu očitala neizvajanje javnih naročil pri nabavi zdravil. Gre za že peti razpis v zadnjih petih letih, pri čemer je bil razplet vselej podoben. Zajc se je edini prijavil na razpis in dobil podporo sveta zavoda, zataknilo pa se je pri pridobivanju soglasja soboške občine, potrebnega po odloku o ustanovitvi tega javnega zavoda. Tako Zajca niso podprli v soboškem mestnem svetu ali pa o tem v nekaterih primerih sploh niso odločali, saj je imela o njegovi kandidaturi negativno mnenje že občinska kadrovska komisija. Svet zavoda je nato Zajca za eno leto imenoval za vršilca dolžnosti direktorja.

lekarne, farmacevti, koronavirus, murska-sobota, lekarna-v-šavel-centru
Nataša Juhnov
Lekarna v Murski Soboti.

Soboška občina je že pred časom napovedala ustanovitev novega javnega lekarniškega zavoda na območju mestne občine, če se Zajc ne bo umaknil z vrha Pomurskih lekarn, a napovedi ni uresničila. Župan Aleksander Jevšek pojasnjuje, da trenutno v zvezi s tem ni nič novega. Občina je sicer pripravila akte za ustanovitev zavoda, vendar mestni svet o njih še ni odločal. Na vprašanje, ali je odnos občine do Zajca danes drugačen, Jevšek odgovarja, da bo to odvisno od odločitve občinske kadrovske komisije in kasneje še mestnega sveta, če bo o tem odločal. »Moje osebno mnenje tu sploh ni pomembno, mi smo na nepravilnosti opozorili pristojne institucije in zdaj čakamo na njihove odločitve.« 

lekarne, farmacevti, koronavirus, murska-sobota, lekarna-v-šavel-centru
Nataša Juhnov
Lekarna v Murski Soboti.

Glede nabave zdravil v Pomurskih lekarnah sta še odprta primera pri komisiji za preprečevanje korupcije in na okrajnem sodišču v Ljubljani, na katerem je državna revizijska komisija že leta 2018 vložila obdolžilni predlog zoper Pomurske lekarne in njene odgovorne osebe zaradi suma storitve več prekrškov. Zajc pravi, da glede tega v lekarnah niso prejeli še ničesar.
Razpisa Zajc ne želi komentirati, dokler postopek ne bo končan. O odnosu s soboško občino pravi, da tudi sami niso dobili informacij, ali se je glede tega kaj spremenilo. Že leta 2019 je Lekarniška zbornica Slovenije izvedla prvo skupno javno naročilo za večino javnih lekarniških zavodov, a ga je državna revizijska komisija razveljavila, tudi zaradi neustreznih določb o cenah zdravil. Zajc pravi, da bo drugo skupno naročilo izvedeno spomladi letos, pri čemer bodo upoštevali priporočila komisije.

Za zdaj ostaja neznanka, ali se je tudi tokrat na razpis prijavil samo Zajc ali je prispelo več prijav. Predsednica sveta zavoda Polonca Fiala Novak pravi le, da bodo prispele vloge obravnavali na februarski seji.

ivan-zajc pomurske-lekarne