vestnik

(POMURSKE LEKARNE) V roke zasebnici, a najemnik ostaja

Rok Šavel, 26. 3. 2022
Nataša Juhnov
Petra Flašker mora mestni občini v 30 dneh plačati 353 tisoč evrov in lekarna pri gradu bo v njeni lasti.
Aktualno

V prostorih se mora še naprej izvajati lekarniška dejavnost.

Pozivi in pobude javnega zavoda Pomurske lekarne niso zalegli. Mestna občina Murska Sobota je podpisala kupoprodajno pogodbo za objekt lekarne pri gradu v Grajski ulici z družbo Farmacija, ki je v lasti lekarnarice z Grosupljega Petre Flašker. Ta je na javnem zbiranju ponudb za objekt ponudila 353 tisoč evrov, Pomurske lekarne pa 317.100 evrov. V Pomurskih lekarnah so po odpiranju ponudb pozvali župana Aleksandra Jevška in izbirno komisijo, naj prodajni postopek ustavi, saj naj bi bilo v javnem interesu, da lekarna ostane pod okriljem domačega javnega zavoda, poleg tega so bili tudi pripravljeni izenačiti ceno, ki jo je ponudila zasebnica.

983cb111bcbc79d0cf6f3fddda63aacd
Natasa Juhnov
Petra Flašker mora mestni občini v 30 dneh plačati 353 tisoč evrov in lekarna pri gradu bo v njeni lasti.

»Na pozive javnega zavoda Pomurske lekarne smo odgovorili z dopisom, v katerem smo jih ponovno pozvali k tvornemu sodelovanju pri pripravi novega ustanovitvenega akta, v katerem bi se razmerja med občinami ustanoviteljicami in javnim zavodom uredila na zakonit način. Odziva javnega zavoda v zvezi s tem do sklenitve navedene kupoprodajne pogodbe ni bilo,« pojasnjujejo v mestni občini, medtem ko iz javnega zavoda sporočajo, da bodo odločitev o morebitni prekinitvi najemne pogodbe sprejemali glede na ravnanje soboške občine in novega lastnika zgradbe.

Aleksander Jevšek zagotavlja, da bo najemna pogodba veljala še naprej, vsaj do odločitve upravnega sodišča glede dovoljenja zasebnici za odprtje podružnične lekarne v Murski Soboti. »Nihče zdaj Pomurskih lekarn ne bo vrgel ven. Zasebnica ima 30 dni časa, da plača kupnino, v vsakem primeru se mora v teh prostorih še naprej izvajati lekarniška dejavnost,« nam je dodatno pojasnil soboški župan. Kot smo že poročali, je mestna občina zasebnici izdala pozitivno mnenje k odprtju podružnice, nakar se je zoper to odločitev pritožila lekarniška zbornica, Jevšek pa je pritožbo zavrnil. Lekarniška zbornica je tik pred pravnomočnostjo odločbe soboške občine, v sredini lanskega novembra, vložila tožbo na upravno sodišče. Tam pravijo, da ni mogoče predvideti, ali bo glavna obravnava razpisana oziroma kdaj bo izdana sodba v predmetni tožbi, saj se zadeva rešuje po običajnem vrstnem redu, trenutno pa se še rešujejo odprte zadeve iz leta 2020.

uradna kosobrin
Osebni arhiv
Petra Flašker mora mestni občini v 30 dneh plačati 353 tisoč evrov in lekarna pri gradu bo v njeni lasti.

Flaškerjeva ne skriva zadovoljstva, da je bila uspešna na javnem zbiranju ponudb za lekarno pri gradu, ob tem pa poudarja, da ne bo onemogočala delovanja trenutnega najemnika, dokler ne bo imela sama možnosti za izvajanje lekarniške dejavnosti v Murski Soboti. Kdaj bo to, je po njenih besedah odvisno od uradnikov v Ljubljani.

»Ko bom začela delati, bom gotovo najprej podaljšala delovni čas lekarne, da bo odprta tudi popoldne, kot deluje zdravstveni dom, in ob sobotah, ker bo to izboljšalo preskrbo z zdravili in se bo s tem obstoječa javna služba izboljšala,« pravi bodoča lastnica lekarne pri gradu in doda, da želi ponuditi še druge vrste blaga in predvsem konkurenčne cene, kar bo gotovo izboljšalo izbiro v Murski Soboti.

Zajc ni dobil soglasja
Dolgoletni direktor oziroma zadnjih pet let vršilec dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn Ivan Zajc po pričakovanju ponovno ni dobil soglasja mestnih svetnikov za polni mandat na čelu javnega zavoda. Po dolgi in burni razpravi komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je šest članov komisije glasovalo za sklep, da se mu soglasje ne podeli, eden je bil proti in eden vzdržan, nam je potrdil predsednik komisije Goran Miloševič. Zajcu tako spet preostane še eno leto opravljanja funkcije kot vršilec dolžnosti.

pomurske-lekarne aleksander-jevšek