vestnik

Pomurske lekarne: Vidijo krovni dokaz, da je Zajc zavajal

Timotej Milanov, 16. 8. 2019
Foto Zauneker
Pomurske lekarne Fotografija Foto Zauneker
Aktualno

Lekarne Murska Sobota so vpisane v register, občina je že kupila poslovne prostore, preučevanja dogajanj z vseh koncev pa še ni konec.

Župan Mestne občine Murska Sobota (MOMS)Aleksander Jevšekje članom mestnega sveta poslal dopis, v katerem podaja razlago o nakupu stavbe v Grajski ulici, v kateri danes deluje ena od petih soboških poslovalnic Pomurskih lekarn. Poslovno stavbo je občina kupila v sklopu aktivnosti za ustanovitev novega lekarniškega javnega zavoda Lekarne Murska Sobota, ki je že vpisan v sodni register. Zaposleni v lekarnah so pred kratkim v izjavi za javnost Jevška vprašali, ali ima za nakup lekarn veljaven sklep mestnega sveta. Občina je objekt kupila od družbe Galex, pri čemer je uveljavljala predkupno pravico. Cena nepremičnine je bila 310 tisoč evrov. Jevšek odgovarja, da je nakup te nepremičnine mestni svet potrdil s sprejetjem načrta razvojnih programov za obdobje 2019–2022 v okviru sprejemanja občinskega proračuna za marec letos. V obrazložitvi postavke načrta razvojnih programov so zapisali, da je bil nakup omenjenih prostorov načrtovan v letu 2020. Nadalje pojasnjuje, da prav tako na mestnem svetu potrjen načrt ravnanja s stvarnim premoženjem določa, da lahko občina zaradi okoliščin na trgu, ki jih ni bilo mogoče predvideti ob pripravi načrta in zahtevajo hiter odziv, sklepa pravne posle, ki niso bili predvideni v veljavnem načrtu. V praksi se ta določba uporablja za namene uveljavljanja predkupnih pravic občine, pravi.

Spet o Galexu

Z Galexom pa je bolj povezan drugi dopis, ki ga je MOMS poslala vsem občinam ustanoviteljicam. V njem so zapisali podatke o tem, koliko premoženja naj bi posamezna občina izgubila zaradi privatizacije soboške farmacevtske družbe. Pomurske lekarne so bile namreč včasih največji posamični lastnik Galexa, ki je zašel v finančne težave zaradi razvoja generičnega zdravila Perindopril, naposled pa končal v lasti ljubljanske družbe Center novih medicinskih tehnologij, katere lastnik je ruski poslovnežAleksej Andrejev. Galex je bil tudi lastnik družbe Vitapharm, ki Pomurskim lekarnam dobavi večino zdravil. V dopisu mestna občina spet namenja precej kritik vršilcu dolžnosti Pomurskih lekarnIvanu Zajcu, ki sicer že več kot 20 let vodi ta javni zavod, bil pa je tudi predsednik nadzornega sveta Galexa, v katerem je bil hkrati tudi manjšinski delničar. "Za odločitve, ki so imele uničujoče posledice za naše premoženje, nikoli ni zaprosil za mnenje sveta zavoda ali katerekoli od občin ustanoviteljic. Tako je brez kakršnega koli soglasja dovoljeval dokapitalizacije Galexa na račun izgube deleža Pomurskih lekarn, polovično prodajo Vitapharma družbi Kemofarmacija, večmilijonsko zadolževanje Galexa pri bankah, kar je zaradi nezmožnosti vračila posojila pripeljalo do zadnje dokapitalizacije z načinom konverzije terjatve. To je družbi CNMT omogočilo, da je dobila 91 odstotkov vsega osnovnega kapitala družbe Galex in 49 odstotkov osnovnega kapitala družbe Vitapharm. Vse to je vodilo v popolno razvrednotenje premoženja pomurskih občin," pišejo v mestni upravi, kjer dodajajo, da je bila naložba Pomurskih lekarn v Galex še leta 2012 vredna 1,9 milijona evrov, za toliko se je po njihovem mnenju tudi zmanjšalo premoženje občin soustanoviteljic.

Pri tem še navajajo, da so bile s prodajo Galexa pomurske občine oškodovane tudi za pričakovane dividende. V letih od 1997 do 2011 so Pomurske lekarne od Galexa prejele za 1,1 milijona evrov dividend. Kot je znano, še vedno ni končano sojenje nekdanjemu direktorju GalexaMiranu Jablanovcu, ki mu očitajo, da je družbi zagotovil posojila na podlagi ponarejenih poslovnih listin. Za pojasnila smo skušali prositi tudi Zajca, ki pa je zaradi letnega dopusta nedosegljiv.

dfd2150f99386c747663e0f091c20fad
Nataša Juhnov
Murska Sobota, Pomurske lekarne, farmacevt, zdravila, Fotografija Nataša Juhnov

Ostalih županov niso prepričali

Župan Občine LendavaJanez Magyarpravi, da je treba preučiti vse, kar se je dogajalo v Pomurskih lekarnah, v ta namen se želi tudi sam še sestati z Zajcem. "V vsakem primeru se mi zdi škoda, da bi drobili ta javni zavod, ki je v lasti pomurskih občin." Župan Občine Moravske TopliceAlojz Glavačpravi, da zaradi dopisa soboške občine sami niso spremenili stališča in da se že od začetka ne strinjajo s težnjami Sobočanov po menjavi Zajca: "Mislim, da bi se morali v Pomurju trenutno ukvarjati z drugimi vprašanji, saj v drugih regijah že pospešeno pripravljajo razvojne projekte."Ludvik Novak,župan Občine Puconci, zadeve ne želi komentirati, kot pravi, ima občina v svetu zavoda svojega predstavnika, ki tam zastopa stališče občine. "Z vsemi občinami dobro sodelujemo, tudi s soboško, želim, da tako tudi ostane in da se zadeve, povezane s Pomurskimi lekarnami, čim prej umirijo."

2d5dc6bdb4ba627074b7d1fb6237791a
Nataša Juhnov
Ivan Zajc

Kljub javnemu naročilu ne odstopajo od namere

Kot smo že poročali, je Lekarniška zbornica Slovenije pred kratkim izvedla skupno javno naročilo za nabavo zdravil za 24 javnih lekarniških zavodov v državi. Soboška občina je namreč doslej Zajcu očitala prav neizvajanje javnih naročil, kar je navajala tudi kot glavni razlog pri zahtevah za njegovo zamenjavo. Na občino smo naslovili vprašanje, ali so sedaj po njihovem mnenju z izvedbo javnega naročila odpravljene domnevne nezakonitosti pri poslovanju zavoda in bodo posledično odstopili od zahtev po menjavi Zajca. Prejeli smo naslednji odgovor: "MOMS pozdravlja objavljeno skupno javno naročilo javnih lekarniških zavodov za dobavo zdravil. Razumemo ga kot prvi korak na poti k vzpostavitvi zakonitosti na področju nabave zdravil. Objava javnega naročila je krovni dokaz, da je Ivan Zajc kot direktor Pomurskih lekarn vsa ta leta namerno zavajal javnost in ustanovitelje, ko je trdil, da javnega naročila na področju nabave zdravil zaradi sistemskih težav ni možno izvesti. Sedaj se je potrdilo, da Zajc namenoma ni želel izvesti javnega naročila, ker je namesto pacientov raje branil interese izbranih dobaviteljev zdravil. Zato mestna občina ne bo odstopila od zahteve po njegovi menjavi oziroma po vzpostavitvi novega javnega lekarniškega zavoda." Glede na odgovor je torej možno sklepati, da se zgodba o dogajanju v Pomurskih lekarnah še ne bo zaključila prav kmalu.

pomurske-lekarne mestna-občina-murska-sobota ivan-zajc