vestnik

Pomurski galop bo v Gaberju: Se ve, brez bičev in ostrog  

Majda Horvat, 24. 5. 2018
Majda Horvat
ferenc Horvath Fotografija Majda Horvat
Aktualno

Pomurski galop, ki je predtekmovanje tradicionalne mednarodne konjske dirke Nacionalni galop v Budimpešti, bo 2. junija v Gaberju, in sicer v sklopu vsakoletnih Vaških dni.

Priprave za tretji Pomurski galop gredo proti koncu. Dirkalna proga je že pripravljena, in sicer ob vaškem domu v Gaberju, dolga pa je petsto metrov, tako da bodo tekmovalci jezdili dva kroga.


072e52a671fb3465f74aca5764b64dd8
Majda Horvat
Joszef biro Fotografija Majda Horvat


Jozsef Biro, predsednik Društva ljubiteljev konjev iz Lendave, ki je organizator prireditve, je povedal,da se bo enako kot prejšnja leto tekmovalo v dveh kategorijah, in sicer za madžarsko in slovensko narodnost. Za manjšino bo dirkalo devet tekmovalcev v treh tekmah, najboljši z vsake tekme pa bodo nastopili na Nacionalnem galopu v Budimpešti, ki bo od 14 do 16. septembra. Slovenskih jezdecev bo po pričakovanju organizatorja šest, na dirko v Budimpešti pa se bo uvrstil najboljši, ki bo predstavljal Slovenijo.

5ea7f41281def7a6db6f5061fe6ea33a
Majda Horvat
teodor varga Fotografija Majda Horvat


Čeprav bo letošnji program Pomurskega galopa nekoliko skromnejši od lanskega, se bodo ob konjski dirki, na kateri jezdeci ne uporabljajo bičev in ostrog, odvijale številne spremljevalni predstave. Vrednost celotne prireditve, za katero izvedbo bo skrbel Teodor Varga, je približno 30 tisoč evrov, v tem znesku pa je zajeto tudi plačilo licence.



Polovico tega denarja bo prispevalaPomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) kot glavni pokrovitelj, preostali denar pa bodo organizatorji zbrali z donacijami.


Prireditev je po besedah Ferenca Horvatha, predsednika PMSNS, pomembna z več vidikov, da pa so sploh lahko začeli s pripravo letošnje je manjšinska krovna organizacija najprej poravnala dolg lanske v višini skoraj pet tisoč evrov in zato tudi povečala načrtovani znesek za prireitev v letošnjem proračunu. Letošnji organizatorji prireditve zagotavljajo, da bodo stroški ostali v okviru razpoložljive vsote.

e5f7be9592674e25d94f636cb86e4356
Majda Horvat
helena antolin tibaut Fotografija Majda Horvat

Vaški dnevi v Gaberju bodo potekali od petka, 1. junija, do nedelje, 3.junija, in bodo po besedah predsednica krajevne skupnosti Helene Antolin Tibaut posvečeni 70. letnici delovanja nogometnega kluba NK Panonija Gaberje. V sklopu tega bo potekal v soboto festival nogometa in v nedeljo finalna tekma pokala MNZ Lendava. Pripravljajo pa tudi vaške igre ter razstavo ročnih del, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo z glasbenimi skupinami.

79bc6e06a004d4c51900f824d006bcf4
Majda Horvat
gaberje pomurski galop Fotografija Majda Horvat

galop gaberje konji dirka madžarska