vestnik

Soboški in ljutomerski gimnazijci uspešni na 4. evropskih statističnih igrah

Vestnik, 30. 3. 2021
Nataša Juhnov
Srednješolske ekipe, ki so se uvrstile na državno raven, so se ukvarjale z analizo statističnih podatkov s področja okoljskih statistik.
Aktualno

Na državni ravni tekmovanja so sodelovale tri ekipe iz Gimnazije Murska Sobota in dve iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Iz vsake pomurske šole se je ena ekipa uvrstila v evropski del tekmovanja.

Na 4. evropskih statističnih igrah so se srednješolske ekipe, ki so se uvrstile na državno raven, ukvarjale z analizo statističnih podatkov s področja okoljskih statistik. Na Statističnemu uradu Republike Slovenije (SURS) pravijo, da so ekipe pripravile raznolike predstavitve podatkov o odpadkih, vodah in finančnih podatkih, namenjenih za področje varstva okolja, obenem pa prikazale stanje zadnjih let na ravni slovenskih statističnih regij, deloma občin. Oddanih je bilo 74 raziskovalnih nalog. Strokovna komisija je nato v predizboru določila deset ekip finalist v kategoriji A in B. V prvi so bili dijaki zadnjih dveh letnikov, v drugi pa dijaki prvih dveh letnikov. 

V vsaki kategoriji je zmagovalca določila strokovna skupina, dve ekipi pa so z glasovanjem na facebooku izbrali tudi uporabniki tega družbenega omrežja.

Strokovna komisija je na podlagi ocenjevalnih meril določila, da sta zmagovalni ekipi PLAN-XY z Gimnazije Kranj in TEGLZAROŽE iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Glasovalci pa so v kategoriji A izbrali ekipo GIMVEL iz Gimnazije Velenje, v kategoriji B pa PROJEKT2.0 iz Gimnazije Murska Sobota. Vse štiri ekipe so se tako uvrstile v evropski del tekmovanja. 

Zmagovalna ljutomerska ekipa se je ukvarjala s problematiko industrijskih odpadkov, soboška pa z odpadki v Sloveniji

GFML gms evropske-statistične-igre tekmovanje
Kaj zdaj berejo drugi