vestnik

Pomurski nepremičninski trg: trendi še vedno dobri

Timotej Milanov, 7. 12. 2018
Nataša Juhnov
Gradnja Vrbišča je zaznamovala oživitev nepremičninskega trga v regiji. 
Aktualno

Veliko povpraševanje tudi po najemniških stanovanjih in zemljiščih v Murski Soboti ter okolici

Nepremičninski trg v Pomurju je po več letih mrtvila oživel konec lanskega leta in trendi so po mnenju poznavalcev še vedno dobri.
Janja Markoja iz murskosoboške nepremičninske agencije Halodom pojasnjuje, da je v regiji še vedno največ povpraševanja po hišah in vikendih, za katere se zanimajo predvsem kupci iz drugih delov Slovenije. Domači kupci se po njenih besedah največkrat zanimajo za nakup hiše v Murski Soboti in v prvem krogu naselij okoli mesta. Med kupci iz Ljubljane, Kranja in Primorske je največ interesa za nakup nepremičnine na Goričkem, medtem ko se Velenjčani najbolj ozirajo za vikendi v okolici Lendave. Na drugi strani, pravi Markojeva, na trgu primanjkuje manjših stanovanj. "Največ povpraševanja je po eno- ter enoinpolsobnih stanovanjih." Po njih povprašujejo predvsem starejši kupci, ki prodajo svoje nepremičnine, ločenci in mlajši pari brez otrok, ki se odločijo za življenje v skupnem gospodinjstvu. "V zadnjem letu smo prodali tudi veliko manjših stanovanj za investicijske namene, torej kupcem, ki jih bodo oddajali v najem." V regiji je namreč zelo veliko povpraševanje po najemniških stanovanjih. "Za vsako stanovanje, ki se oddaja v najem in ga objavimo, je vsaj šest interesentov. Občinskih stanovanj je premalo glede na povpraševanje, zato ljudje prihajajo tudi k nam," pravi Markojeva. Za najem se v Pomurju največkrat zanimajo ljudje iz socialno šibkejših družin ter tisti, ki so prodali nepremičnino in se še niso odločili, kako naprej." Določena struktura kupcev se v agenciji zanima predvsem za nova stanovanja, in sicer gre v prvi vrsti za zdomce iz Nemčije, ki se pripravljajo na upokojitev in vrnitev v domovino. Izredno veliko je tudi povpraševanja po zemljiščih, predvsem v Murski Soboti in okolici. "Vendar je teh zemljišč danes premalo, ponudba enostavno ne dohaja povpraševanja."



Zadnja dokončana novogradnja v Murski Soboti sta še vedno vila bloka Vrbišče, investicijo je vodila murskosoboška družba Imo-Real. "S projektom vila blokov Vrbišče smo po recesiji spet obudili trg novih stanovanj v Murski Soboti. Povpraševanje od začetka gradnje ostaja približno enako, nekoliko se je zvišalo po koncu gradnje obeh vila blokov in okolice, ko je naselje dobilo svojo končno podobo," je marca letos povedala Andreja Bernjak, ki je v Imo-Realu odgovorna za prodajo stanovanj. Danes je na voljo samo še eno od dvajsetih stanovanj. "Pred tem so vsi govorili, da v Murski Soboti ni več mogoče prodati novih stanovanj, pokazali smo ravno nasprotno, da povpraševanje obstaja, če gre za kakovostno pripravljen projekt. Z Vrbiščem smo tako sprožili tudi širše povpraševanje po nepremičninah," pravi Bernjakova danes.
Tako se je za investicijo opogumila tudi murskosoboška družba Finimo, ki v severnem delu Murske Sobote gradi večstanovanjski objekt s 44 stanovanji različnih velikosti, od eno- do štirisobnih. Direktor družbe Jožef Gomboc pravi, da je povpraševanje po stanovanjih dobro in da prodaja poteka po pričakovanjih. "Prodajamo raznovrstna stanovanja raznovrstnim strankam," pravi in dodaja, da pri tem ne izstopa določena struktura kupcev. "Imam občutek, da nam gre dobro, ni pa pri izvedbi investicije nobenih posebnosti," še pove Gomboc.

Miha Sostaric
V Murski Soboti je tudi veliko povpraševanje o najemniških stanovanjih. 
nepremičnine