vestnik

Pomurski občini po večletnih naporih uspeli, država v upravljanje prevzema problematično cesto

Rok Šavel, 22. 1. 2022
Rok Šavel
Cesto Bogojina-Gančani, ki je bila doslej v lasti Občine Moravske Toplice in Občine Beltinci, bo prevzela država.
Aktualno

Premier Janez Janša ima predlog uredbe, ki predvideva prekategorizacijo ceste Bogojina-Gančani v državno, že na mizi.

Občini Moravske Toplice in Beltinci sta si več let prizadevali, da bi dotrajana in sanacije potrebna cesta Bogojina - Gančani, prešla v državno last. Gre namreč za navezalno cesto na pomursko avtocesto, ki je precej prometno obremenjena, zaradi gramoznice Ivanci pa jo še dodatno bremeni težek tovorni promet. Vlade so se menjavale, ministri za infrastrukturo prav tako, a zgodilo se ni nič. Vse do zdaj.

gančani, avtocesta, prometna-nesreča, dars
Nataša Juhnov
Dotrajano navezovalno cesto na pomursko avtocesto končno v upravljanje prevzema država.


Kot je v intervjuju za Vestnik že novembra napovedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, sta z županom moravskotopliške občine Alojzem Glavačem dosegla ustni dogovor, ki se bo kmalu prelevil na papir. Dogovor je povezan tudi s sporazumom o sofinanciranju gradnje sebeborskega zadrževalnika, o katerem smo ravno tako poročali.

PREBERITE ŠE:

(INTERVJU) Priložnost za tisoč delovnih mest v Prekmurju. Minister Vrtovec še meni, da vlada dela dobro in učinkovito

Jevšek, Glavač, Vrtovec in Vizjak so si končno segli v roke: Koliko bodo prispevali za sebeborski zadrževalnik?


Več kot dvomilijonska sanacija bo zdaj naloga države


Zdaj je, sodeč po pripravljenih gradivih, v usklajevanju predmetna uredba o spremembah in dopolnitvah uredbe o kategorizaciji državnih cest, v kateri je med drugim navedeno, da se med državne ceste uvrsti cesta Bogojina-Gančani v dolžini 4,35 kilometre. Država bo torej prevzela odseka, ki sta doslej bremenila obe pomurski občini, še toliko bolj pa voznike, saj je problematična cesta dolgo klicala po sanaciji. Te pa si občinska proračuna ne bi mogla privoščiti, saj naj bi po grobih ocenah znašala vsaj dva milijona evrov. To bo zdaj strošek države.

Občina Moravske Toplice je sicer zaradi napovedane prekategorizacije svoj odlok o občinskih cestah na lanski seji občinskega sveta že spremenila, beltinska pa še ne.

kategorizacija-cest občina-moravske-toplice občina-beltinci ministrstvo-za-infrastrukturo jernej-vrtovec bogojina gančani pomurska-avtocesta