vestnik

Pomurski poslanci pred prazniki na vlado naslovili konkretna vprašanja o ključni prednosti regije

Rok Šavel, 24. 12. 2022
Niko Časar
Na vlado so naslovili vprašanja o izkoriščanju geotermalnega potenciala v Sloveniji, ki po njihovem mnenju predstavlja ključno prednost Pomurja.
Aktualno

Klub pomurskih poslancev se je prvič v tem mandatu podpisal pod pisno poslansko vprašanje.

Nedavne aktivnosti, ki so jih uporabniki geotermalne energije v Pomurju v zadnjem obdobju stopnjevali, predvsem preko odbora za geotermijo pri Pomurski gospodarski zbornici, so obrodile sadove. Pomurski poslanci, tako koalicijski kot opozicijski, so se podpisali pod pisno poslansko vprašanje v zvezi z izkoriščanjem geotermalnega potenciala v Sloveniji. Kot so zapisali Vera Granfol (Gibanje Svoboda), Jožef Horvat (Nova Slovenija), Ferenc Horvath (poslanec madžarske narodne skupnosti), Darko Krajnc (Gibanje Svoboda), Tine Novak (Gibanje Svoboda), Damijan Zrim (Socialni demokrati) in Sara Žibrat (Gibanje Svoboda) v svoji pobudi, je ena od ključnih primerjalnih prednosti, na kateri temelji dolgoročni razvoj Pomurske regije, ravno izkoriščanje geotermalne energije. To je zapisano tudi v vseh razvojnih dokumentih Pomurja.


"Ugotavljamo, da se nekateri problemi, kot so nesmiselne birokratske ovire, rešujejo preveč časa. Pri tem vsi izgubljamo, kar je še posebej evidentno v trenutni energetski krizi," poudarjajo pomurski poslanci in navajajo primer strokovnega izračuna, ki jim je bil predstavljen. Ta namreč kaže, da bi samo v Pomurju z dovoljenimi nekoliko večjimi načrpanimi količinami geotermalne vode lahko prihranili približno milijon kubičnih metrov plina.

klub pomurskih poslancev
Vestnik.si
Klub pomurskih poslancev po uvodnem kratkem stiku ponovno deluje enotno, a je oslabljen za enega člana ter sedaj šteje sedem poslancev. Janez Magyar se je namreč vrnil na županski stolček lendavske občine.

PREBERITE ŠE:


Geotermija: Napovedi žal niso obetavne. Močan je tudi vpliv lobijev


(INTERVJU) Roman Ferenčak: O geotermiji v Sloveniji še ni bilo resne razprave

Pomurski uporabniki geotermije poslancem predstavili svoje zahteve. Radi bi se srečali s predsednikom vlade


Sledili željam pomurskih "geotermašev"


Gre za ugotovitve, ki sta jih nedavno večkrat navajala in poudarjala Metod Grah, lastnik Term Vivat, in Roman Ferenčak, prvi mož Ocean Orchids. Ferenčak je idejo o povečanju dovoljenih količin črpanja geotermalne vode ob pogoju prihranka zemeljskega plina predstavil tudi infrastrukturnemu ministru Bojanu Kumru, ki je bil do ideje naklonjen, a v praksi se ni zgodilo ničesar, saj vlada rešitve doslej še ni dala na papir.

Sedemčlanski klub pomurskih poslancev v pisnem poslanskem vprašanju na vlado naslavlja naslednja konkretna vprašanja glede reševanja problematike izkoriščanja geotermalne energije in geotermalnih vod:


1. Kolikšna je skupna razpoložljiva količina (prostornina + energijska vrednost) geotermalne vode v Sloveniji?

2. Kolikšna je skupna količina (prostornina + energijska vrednost) geotermalne vode podeljena koncesionarjem po aktualnih koncesijskih pogodbah?

3. Kolikšna je skupna količina geotermalne vode (prostornina + energijska vrednost) po letih veljavnosti koncesijskih pogodb, ki so jo koncesionarji dejansko porabili.

4. Kolikšna je skupna količina geotermalne vode (prostornina + energijska vrednost), ki jo za eksploatacijo predvideva ministrstvo za okolje in prostor (MOP)?

5. Ali so monitoringi, ki jih v skladu s koncesijsko pogodbo izvajajo koncesionarji, v letih veljavnosti koncesijskih pogodb na MOP ustrezno strokovno evalvirani?


Vlada mora na vprašanja odgovoriti v roku 30 dni, čeprav se v praksi izkazuje, da se prejemniki poslanskih vprašanj velikokrat roka ne držijo. Naj dodamo, da smo tudi sami na okoljsko ministrstvo 9. decembra naslovili razmeroma preprosto vprašanje glede statusa vloge za pridobitev koncesijske pravice za izkoriščanje vode iz geotermalne vrtine pri rimski čardi, ki jo je vložila družba Rimska čarda v začetku letošnjega leta. Odgovora do danes nismo prejeli, čeprav bi ga morali po zakonu o medijih v roku sedmih delovnih dni oziroma bi nas ministrstvo do konca naslednjega delovnega dne moralo obvestiti, ali bodo odgovor zavrnili.

poslansko-vprašanje pomurski-poslanci klub-pomurskih-poslancev vlada-rs geotermija
Kaj zdaj berejo drugi