vestnik

V letošnjem letu načrtujejo tri mednarodne sejme

Vestnik, 12. 2. 2021
Jure Zauneker
Letošnja država partnerka sejma AGRA bo Francija.
Aktualno

Za Pomurskim sejmom je zaradi epidemije zahtevno leto, kljub vsemu pa z optimizmom zrejo v letošnje sejemsko dogajanje.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec se zaveda, da niso edini, ki jih je pandemija prizadela, vendar pravi, da so med tistimi, ki bodo potrebovali najdaljše obdobje za normalizacijo poslovanja. Sejmov ne morejo pripraviti z danes na jutri, najbolj naklonjeni pa jim niso niti sprejeti ukrepi. "Kot organizatorje sejmov nas najbolj skrbijo tisti, ki so povezani z omejitvami gibanja in druženja. Ukrepi, ki predstavljajo pomoč delavcem v obliki čakanja na delo pa so dvorezni, saj ne vemo, kako dolgo bodo trajale omejitve. V prvi vrsti pričakujemo pomoč v obliki pokrivanja fiksnih stroškov na letni ravni, pri čemer naj se za primerjavo vzame celotno leto poslovanja v normalnem obdobju," tako Erjavec. 

janez-erjavec, sejem, radgonski-sejem, predsednik-uprave
Aleš Cipot
Janez Erjavec

V letošnjem letu načrtujejo tri sejemske termine, spomladanska sejma Lov in Natura pa sta prestavljena na leto 2022.

Načrtovani sejmi v letu 2021:

- 59. kmetijsko-živilski sejem AGRA (med 21. in 26. avgustom)

- 8. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA (23.-25. september)

- 4. mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL (23.-25. september)

Erjavec je prepričan, da sejma AGRA in SOBRA letos bodo izvedli. "Slovenija namreč v drugi polovici leta predseduje Svetu Evrope, kar bo tudi priložnost za mednarodno sejemsko predstavitev slovenskih institucij in gospodarstva." Poleg tega bodo potekala tudi strokovna ocenjevanja kakovosti. 

591668e188c626829e37b82cfcebeaa8
Jure Zauneker
Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA bo med 23. in 25. septembrom.

Na čem bo poudarek? 

V Pomurskem sejmu so poudarili, da smo se v letu, ki ga je zaznamovala epidemije, spet začeli zavedati, kako pomembni sta samooskrba in oskrba z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano. Tako menijo, da bo kmetijsko-živilski sejem toliko bolj pomemben za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja in najpomembnejše srečanje ponudnikov kmetijske mehanizacije in opreme, izdelkov za živilstvo, prehrane in vin, pridelovalcev, predelovalcev, gospodarstvenikov, strokovnjakov in potrošnikov v tem delu Evrope. Dodajajo, da bodo v mednarodnem letu sadja in zelenjave ob naslovni temi poudarki dani še na inovacije in digitalizacijo, ekološko kmetijstvo, hrano iz naše bližine, prehransko varnost, krepitev podeželskih območij ter gozdu in lesu. 

gornja-radgona, sejem-agra-2019-nedelja
Jure Zauneker
AGRA.

Letošnji partner sejma bo Francija, ki bo za Slovenijo tudi prevzela predsedovanje svetu Evropske unije. Sejem AGRA bo letos gostil tudi kmetijske ministre držav članic, sicer pa bo povezal 1850 razstavljavcev iz več kot 30 držav. 

Pestra programa pa pripravljajo tudi v sklopu mednarodnih sejmov SOBRA in MEDICAL. 

d7a4afd62c6b805f53ad4420b5ad4efd
Jure Zauneker
4. mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL bo med 23. in 25. septembrom.

Ker so v letu 2020 odpadli številni dogodki, posvečeni vinu, širjenju vinske kulture in promocije Slovenije kot vrhunske vinske destinacije, bo 24. vinska kraljica Ana Pavlin svoj mandat podaljšala v letošnje leto. 

pomurski-sejem gornja-radgona