vestnik

Pomurski sejmarji so se ozrli nazaj, razkrili pa tudi načrte

Vida Toš, 15. 1. 2020
Nataša Juhnov
Pomurski sejem
Aktualno

Leto 2019 so na Pomurskem sejmu ocenili kot uspešno: imeli dva sejemska termina s štirimi sejmi in več kot 2 tisoč razstavljalci ter 132 tisoč obiskovalci.

Pomurski sejem iz Gornje Radgone je leta 2019 pripravil štiri sejemske prireditve, tri v istem terminu aprila, enega, najbolj znanega in največjega pa avgusta. Po besedah direktorja Pomurska sejma, Janeza Erjavca, je bilo leto kljub temu zelo uspešno: »Vedno več obiskovalcev je iz tujine, lani jih je bilo na kmetijsko živilskem sejmu recimo kar 20 odstotkov, kar je razveseljivo.«

pomurski-sejem, tiskovna-koferenca
Nataša Juhnov
Pomurski sejem

Drugače so lani pripravili torej štiri različne – aprila tri: Lov in Ribolov, gre za mednarodna sejma lovstva in ribištva ter Naturo, kar je prav tako mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi. Avgusta pa, kot že 57 let, Mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra. Na vseh štirih sejmih so gorneradgončani gostili 2145 razstavljalcev, na 87.800 kvadratnih metrih razstavnih in predstavitvenih površin pa si jih je ogledalo 132 tisoč obiskovalcev; vedno več torej tudi iz tujine.

Letošnje leto so, že tradicionalno, začeli kraljevsko: »Nova vinska kraljica je napovedala številne zanimive novosti, med drugim je povedala, da si bo prizadevala, da bi martinovo postalo državni praznik,« je povedal Erjavec.

pomurski-sejem, tiskovna-koferenca
Nataša Juhnov
Pomurski sejem

Letos jih čakajo prav tako štirje sejemski termini s šestimi sejmi, sedmimi strokovnimi ocenjevanji in nekaterimi drugimi spremljevalnimi prireditvami. Letos se sejemsko leto začenja 25. marca; do 28. marca bodo v Gornji Radgoni namreč gostili 31. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti, Megra. V istem terminu pa bo še Green, 5. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga. Nato bo Pomurski sejem konec maja – od 28. do 30. – gostil Medical, 4. mednarodni sejem sodobnega zdravstva. Med 22. in 27. avgustom bo čas za že 58. Mednarodni kemtijsko-živilski sejem Agra; ob tem bo istočasno potekal še Inpak, 22. mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike. Sejemsko leto 2020 pa bodo sejmarji zaključili septembra, med 24. in 26. septembrom bodo gostili Sobro, 8. mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja.

pomurski-sejem gornja-radgona