vestnik

Pomurski trgači grozdja brez testa na Hrvaško, vseeno pa primanjkuje delavcev

Majda Horvat, 18. 9. 2020
Nataša Juhnov
Obiralcem grozdja, ki bodo dvolastnikom pomagali pri trgatvi na Hrvaškem in se bodo po opravljenem delu še isti dan vrnili v Slovenijo, pri prestopanju meje ne bo treba predložiti negativnega izvida testa na okužbo s koronavirusom. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Sprememba prinesla olajšanje, zdaj vzbuja skrb tolmačenje dela na črno. Potrdila s seznamom delavcev bodo vinogradnikom izdajale občine. Mejo lahko prestopajo le v skupini.

Obiralcem grozdja, ki bodo dvolastnikom pomagali pri trgatvi na Hrvaškem in se bodo po opravljenem delu še isti dan vrnili v Slovenijo, pri prestopanju meje ne bo treba predložiti negativnega izvida testa na okužbo s koronavirusom. Obravnavali jih bodo namreč kot dnevne delovne migrante. To je najnovejše strokovno mnenje, ki so ga obmejne občine Lendava, Črenšovci, Razkrižje in Ljutomer prejele v ponedeljek z ministrstva za notranje zadeve oziroma Policijske uprave Murska Sobota. Gre za pomembno spremembo pravil glede prestopanje meje zaradi trgatve na Hrvaškem. Sprva je namreč veljalo, da morajo vsi ob prestopanju meje predložiti negativni izvid testa na koronavirus, ki ne sme biti star več kot 36 ur. Še vedno pa velja, da bodo morali dvolastniki ali zakupniki dokazati, da so lastniki vinograda, in pripraviti seznam delavcev ter navesti čas, kdaj bodo ti opravljali trgatev. Ta potrdila bodo po zadnjih informacijah ministrstva za notranje zadeve izdajale občine. Potrdilo se lahko izda samo za prehod meje, osebe, ki so navedene na seznamu, pa morajo mejo prestopiti skupaj in se vrniti v najkrajšem času, ki je potreben za opravilo. Kljub velikemu olajšanju, ki so ga lastnikom vinogradov na obmejnem območju prinesla nova pojasnila, saj lahko zdaj kot prejšnja leta pričakujejo tudi pomoč sorodnikov in prijateljev, jih še vedno skrbi opozorilo, da morajo pri naboru delavcev upoštevati določila zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Ob tem ni povsem jasno, ali pomoč znanca pri obiranju grozdja že pomeni delo na črno. 

1e80afb189826074ac3c9ebe0e4931d1
Nataša Juhnov
Stanko Ivanušič.


Ne bi bilo prav, da bi zaostrovali prav zdaj  
Pravila so nedorečena, ugotavlja Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje. Sami imajo v občini najmanj petdeset vinogradnikov z goricami čez mejo predvsem za lastno pridelavo grozdja, nekaj pa je večjih. Njihove posesti so v petkilometrskem obmejnem pasu, predvsem na območju Banfija in Robadja ter vse do Svetega Urbana. Ivanušič opozarja tudi na številne dvolastnike, ki niso le iz obmejnih občin, ampak prihajajo iz veržejske, križevske, črenšovske, beltinske in celo iz murskosoboške občine.
Prav tako poudari dvoumno razlago določil zakona o tem, kaj pomeni delo na črno. »Če grem na primer jaz na trgatev k prijatelju iz sosednje vasi, je to že lahko delo na črno. Tu so zadeve precej v megli, čeprav se zaradi tradicije takšna pomoč naj ne bi štela za delo na črno,« razmišlja Ivanušič. Z delovno silo je sploh velik problem, še ugotavlja župan, zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa bo problem pomanjkanja obiralcev nedvomno še večji. 

6ccef965032df44056f9716397c3da5a
Ines Baler
Vera Markoja


Čeprav črenšovska občina ni v vinorodnem okolišu, je zaradi številnih pridelovalcev grozdja tradicionalno vinogradniška. Občani imajo svoja posestva predvsem v okolici Lendave – najmanj deset jih je na Hrvaškem, nekaj jih je večjih pridelovalcev grozdja in vina. Županja Vera Markoja o strokovnem mnenju policije o prestopanju meje prav tako pravi, da je to nepopolno predvsem glede razumevanja dela na črno. Kljub nekaterim nejasnostim upa, da vinogradniki in trgači pri prestopanju meje ne bodo naleteli na nevšečnosti. Kajti ne bi bilo prav, da bi prav zdaj zanje zaostrovali možnosti za prestop, medtem ko so bile te precej sproščene v času dopustov, pravi županja.
Obiranje kot sosedska pomoč 
Štefan Krampač iz Koprive sodi med večje vinogradnike, ki imajo gorice na hrvaški strani. V soboto je začel prvo trgatev in potem nadaljeval po eno vsak teden glede na sorto grozdja. Prav zato je z velikim olajšanjem sprejel informacijo, da mu za trgače ne bo treba plačevati testiranja na koronavirus. Posamezen test namreč stane 80 evrov, tako bi stroški s tem znašali približno toliko kot celodnevni izkupiček oziroma korist, ki jo ima od posameznega delavca.

c93cc11e31c3983add362ffd67302f73
Nataša Juhnov
Trgatev. Slika je simbolična.

Delavcev jim prav tako zelo primanjkuje. »Nekateri tega dela nočejo opravljati, drugi ne morejo, starejši obiralci pa tožijo zaradi zdravstvenih težav. Delavcev je v primerjavi z nekoč pol manj,« je povedal Krampač. Glede opozoril, da vinogradniki z naborom trgačev ne smejo kršiti zakona o preprečevanju dela na črno, pa je dejal, da njihovi obiralci delo opravljajo kot sosedsko pomoč. Zato tega ne vidi kot prekršek, toliko bolj, ker za vse drugo plačuje davke in prispevke. 

grozdje trgatev meja