vestnik

Pomurski učenci in dijaki osvojili zlata priznanja na državnem tekmovanju iz znanja astronomije

D. N., 2. 6. 2021
Renato Lukač
Na Gimnaziji Murska Sobota je potekalo državno tekmovanje iz znanja astronomije za Dominkova priznanja.
Aktualno

Na Gimnaziji Murska Sobota je pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) Slovenije potekalo 12. državno tekmovanje v znanju astronomije za Dominkova priznanja. Objave rezultatov tekmovanja so se razveselili tudi nekateri pomurski učenci in dijaki, saj so med dobitniki žlahtnih priznanj.

Na soboški gimnaziji so se zbrali učenci in dijaki iz severne in severovzhodne Slovenije. Državno tekmovanje je sicer potekalo na štirih lokacijah, poleg Murske Sobote še v Ajdovščini, Šentvidu in v Ljubljani oziroma v četrtni skupnosti Bežigrad.

Učenci osnovnih šol (OŠ) so tekmovali v treh skupinah, in sicer v skupini OŠ 7, OŠ 8 in OŠ 9. V Murski Soboti je v prvi skupini tekmovalo 14 učencev, v drugi 35 učencev, v tretji pa z 22 učencev. Dijaki so tekmovali v dveh skupinah, in sicer 1. in 2. letnik srednjih šol ter 3. in 4. letnik srednjih šol. V prvi skupini je na soboški gimnaziji tekmovalo 9 dijakov, v drugi pa 11. 

Sodelujoči na tekmovanju so imeli za reševanje nalog na voljo dve šolski uri oziroma 90 minut. 

državno-tekmovanje-iz-znanja-astronomije, astronomija, dominkova-priznanja
Renato Lukač
Na Gimnaziji Murska Sobota je potekalo državno tekmovanje iz znanja astronomije za Dominkova priznanja.

V skupini OŠ 7 je bilo skupno doseženih 11 zlatih priznanj, osvojila jo je tudi Ilvi Salnajs iz OŠ II Murska Sobota, ki se je na tekmovanje pripravljala ob pomoči mentorja Antona Tibauta. V skupini OŠ 8 je bilo doseženih 22 zlatih priznanj, osvojil jo je tudi Jakob Ritlop iz OŠ Turnišče, ki se je na tekmovanje pripravljal z mentorjem Bojanom Jandrašičem. V skupini OŠ 9 je bilo osvojenih 20 zlatih priznanj, v prvi skupini pri dijakih 6, v drugi skupini pa 5. 

astronomija državno-tekmovanje gimnazija-murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi