vestnik

Pomurski uporabniki geotermije poslancem predstavili svoje zahteve. Radi bi se srečali s predsednikom vlade

Rok Šavel, 19. 12. 2022
Nataša Juhnov
Želje po večjem in učinkovitejšem izkoriščanju geotermalnega potenciala v Pomurju ostajajo velike.
Aktualno

Pomurski uporabniki še naprej opozarjajo na ovire pri izkoriščanju tega obnovljivega vira energije.

Odbor za geotermijo pri Pomurski gospodarski zbornici, ki ga vodi Roman Ferenčak, direktor družbe Ocean Orchids, je sklical sestanek s pomurskimi poslanci, da bi jih seznanil s problematiko, s katero se srečuje šest pomurskih družb, ki pri svoji dejavnosti uporabljajo geotermalno energijo. Ta ima, kot je bilo zadnja leta že prevečkrat poudarjeno, velik potencial v regiji, a do bistvenih premikov nikakor ne more priti, čeprav vsakokratna vlada o geotermiji javno komunicira z naklonjenostjo.

Pomurski uporabniki geotermije so na sestanku poslancem iz Kluba pomurskih poslancev predstavili tri bistvene zahteve – po odobritvi večjih količin za črpanje, saj so glede tega nekateri uporabniki precej omenjeni, po zagotavljanju obratovalne podpore pri vzpostavitvi reinjekcijskih vrtin in gradnji novih geotermalnih vrtin. V tej luči so poslance opozorili na pomanjkanje znanja na tem področju, saj v državi praktično ni več vrtalnega podjetja, ki bi bilo zmožno in sposobno z lastno ekipo zgraditi geotermalno vrtino.

Uporabniki geotermije v Pomurju so izrazili tudi željo po regulaciji koncesnin, s katerimi država dobi več kot milijon evrov na leto, vsaj v obdobju energetske draginje. Vlada namerava določiti faktorje, ki bi vodili v dvig koncesijske dajatve za uporabnike geotermije, kar bi pomenilo, da bi v naslednjem letu družbe, ki upravljajo Terme 3000, Terme Vivat, Terme Lendava, Terme Banovci, Bioterme Mala Nedelja, ter družbi Paradajz in Ocean Orchids morale državi plačevati več. To je povzročilo precej nejevolje med navedenimi družbami, ki so od vlade glede na dosedanje signale v prid večjemu izkoriščanju tega obnovljivega vira energije pričakovale povsem nasprotne poteze in ukrepe.

Uporabniki geotermije si namreč želijo, da bi jih država dodatno subvencionirala na podlagi njihovega prispevka k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida, saj v Pomurju izpustijo na letni ravni približno 17 tisoč ton ogljikovega dioksida manj, kot če bi uporabljali fosilna goriva, kar ima neposredne finančne in okoljske učinke za državo. Pri tem je treba dodati, da Slovenija lani ni dosegla 25-odstotnega deleža obnovljive energije v bruto končni rabi energije, saj je ta znašal 24,61 odstotka, in bo manjkajoči delež za več kot dva milijona evrov kupila od Češke. Tudi geotermija je od lanskega leta uradno opredeljena kot obnovljivi vir energije.

Ferenčak ocenjuje, da so poslancem problematiko dobro predstavili, še posebej se mu zdi koristna ideja, da bi se glede izkoriščanja geotermije sestali neposredno pri predsedniku vlade Robertu Golobu, prisotna pa bi morala biti tudi oba resorna ministra, za okolje in infrastrukturo. 

Niso le zasebniki tisti, ki se spopadajo s številnimi ovirami pri izkoriščanju geotermalne energije, saj imajo težave tudi v Občini Moravske Toplice. Ta je namreč konec lanskega leta za namen pridobitve koncesije za izkoriščanje geotermalne vode iz vrtine pri Rimski čardi ustanovila istoimensko družbo, a odgovora okoljskega ministrstva na vlogo še do danes ni prejela. Vodstvo moravskotopliške občine je že sestankovalo s potencialnimi investitorji, ki bi na območju zgradili manjše zdravilišče, ravno tako so v novembru predvideli javno dražbo za ustanovitev stavbne pravice, a je bila ta preložena na čas po novem letu. Brez koncesije investitorjev seveda ni moč pričakovati. 
geotermija podjetja
Kaj zdaj berejo drugi