vestnik

Pomurski vegani: Zdrav način življenja ali modna muha?

Marina Vrbnjak, 25. 9. 2018
Igor Napast
Nam najbližja veganska restavracija je v Mariboru. Fotografija Igor Napast
Aktualno

Koliko je veganov v Sloveniji, ne ve nihče, je pa veganske ponudbe iz leta v leto več. 

Veganstvo je način življenja in poleg tega, da vegani ne jejo mesa, ne jedo tudi ostalih živalskih produktov - mleka in mlečnih izdelkov, jajc, medu in ne nosijo usnja, volne, svile in krzna. Prav tako so proti testiranju na živalih v kozmetiki, zdravilih ipd., proti živalskim vrtovom, cirkusom, rodeom - na splošno rabi živali za ljudi. V Sloveniji se statistika, ki bi lahko podala odgovor na vprašanje, koliko je veganov, ne obstaja. A vendarle je opazen njihov porast, prav tako pa se veča nabor restavracij z vegansko hrano in ponudba trgovin.


cd163eb49faaff52fb5e13d97d51b16c
Profimedia
Vegani nasprotujejo testiranju na živalih v kozmetiki, zdravilih ipd., proti živalskim vrtovom, cirkusom, rodeom - na splošno rabi živali za ljudi.


Namesto bograča vegrač
Z vegansko ponudbo po lokalih in trgovinah so vegani v Pomurju zadovoljni. "Vegansko ponudbo imamo vključeno v jedilni list že skoraj tri leta. Ponujamo veganski bograč, ki ga imenujemo vegrač, veganski krožnik in vegansko tortiljo, prav tako solatni krožnik. Pripravljamo tudi veganski zavitek iz domačega sadja (češnje, jabolka, borovnice, breskve..) ter veganski pasulj oz. enolončnico. Že deset let je v dnevni ponudbi vegetarijanska malica, zadnja tri leta pa gostom vsaj dvakrat tedensko ponudimo tudi vegansko malico," pravijo v Gostilni Mencinger iz Črešnjevec, ki je med vegani zelo priljubljena. "Za to smo se odločili, ker je vedno več gostov, ki si želijo kvalitetno in dobro jesti brez mesa, zato so naše brezmesne ponudbe veseli vsi, ne samo vegani," razložijo.
V tem predelu Pomurja vegansko ponudbo najdete tudi v piceriji Casa del Nonno v Gornji Radgoni in v kavarni in slaščičarni Nabucco, kjer jim nudijo veganske sladolede. V Murski Soboti si radi privoščijo vegansko kosilo v bistroju Bunker, v No.Uno, restavraciji Sport S ali se zapeljejo v Gostilno Ajda na Cankovi. Tudi nekatere izletniške kmetije in domovi za upokojence nudijo veganska kosila. V večjih mestih v Pomurju so odprte tudi lokalne trgovine z zdravo prehrano, ki nudijo vegansko hrano - razne namaze, testenine, jogurte, veganske hrenovke, klobase, salame, mleko, sire, sladkarije, pa tudi vegansko kozmetiko in čistila.Po šolah in vrtcih sledijo strokovnim priporočilom
Malce drugače je pri otrocih. Na pomurskih šolah veganskega menija ne nudijo oziroma jih pripravijo le na podlagi zdravniško utemeljenih diet. »Pri organizirani prehrani otrok in mladostnikov se prehranski obroki pripravljajo skladno z veljavnimi strokovnimi priporočili. V naši šoli ne ponujamo vegetarijanskega oz. veganskega menija, ker sledimo strokovnim priporočilom, ki odsvetujejo veganski način prehranjevanja, kjer so izključeni iz obrokov meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki ter jajca,« pravijo na OŠ Kajetana Koviča v Radencih. Pri tem upoštevajo mnenje članov razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo, da je za populacijo v obdobju rasti in razvoja najbolj primerna uravnotežena, starosti prilagojena prehrana, ki vključuje živila iz vseh skupin.

eaa309130dc643574e1213628de4adf3
Andrej Petelinšek
Starši, ki so se odločili za vegetarijanski ali veganski način življenja, zahtevajo posodobitev prehranskih smernic v slovenskem zdravstvu.


Na OŠ Križevci pri Ljutomeru imajo enega učenca z vegetarijansko prehrano in dva priseljena učenca, ki imata prehrano prilagojeno njunim prehranskim posebnostim. Vse vloge za kakršnekoli specifike obravnavajo individualno in na podlagi tega se dogovarjajo s starši. Tako na Osnovni šoli Cankova kot na OŠ IV Murska Sobota ne zaznavajo potrebe po tovrstnih menijih. »Drugačna priprava hrane je možna samo v obliki diete, za katero je potrebno priložiti zdravniško potrdilo,« so sporočili.
Na ljutomerski osnovni šoli nimajo na razpolago vegetarijanskega menija. »Prejšnjih nekaj let smo imeli brezmesni meni, ker je bilo nekaj učenk, ki so izrazile željo po tovrstni prehrani. Ker pa to ni priporočljivo s strani Smernic zdrave prehrane, vegetarijanskega menija nimamo v redni ponudbi.« Za podružnično osnovno šolo Cvetka Golarja v Ljutomeru pa že nekaj let vseeno pripravijo vegetarijanski obrok, na željo staršev in učencev. »Seveda pa je to poleg že zdravniško utemeljenih diet veliko dodatnega dela in obremenitev kuharic, ki imajo zelo tempiran delovnik. Zaenkrat smo ugodili vsaki individualni želji staršev in otrok, če so imeli občasne težave ali potrebe po tovrstni hrani. Kolegica, ki piše dietni jedilnik, naredi jedilnik za vsako dieto posebej, ravno tako tudi za brezmesnega. Ta jedilnik ni objavljen, je samo interni za kuharice in je kot vodilo za nabavo živil, pripravo obrokov in delitev na delilnem pultu«, so še povedali.

Veganski starši zahtevajo spremembe

Starši, ki so se odločili za vegetarijanski ali veganski način življenja, pa trenutno zahtevajo posodobitev prehranskih smernic v slovenskem zdravstvu. Pri tem se sklicujejo tudi na dejstvo, da britanska fundacija za nutricionistiko, Ameriška akademija nutricionistov in dietetikov in strokovna združenja iz Kanade, Avstralije in Italije, podpirajo vegetarijansko in vegansko prehrano otrok. Večina družin se je za to prehrano odločila zaradi zdravstvenih ali etičnih razlogov. »Poznam nekaj otrok, ki so v vrtcu in nimajo zagotovljene veganske prehrane. Ti otroci ob misli, da bi naj jedli meso, zelo trpijo. Ni prav, da jih silimo v nekaj, za kar sami vedo, da je nekdo trpel. Zato ostajajo lačni ali pojedo kruh oz. prišlo je tako daleč, da so jih starši izpisali iz vrtca. In takšno prizadejanje trpljenja otrokom v šolah in vrtcih je kratenje otrokovih in človekovih pravic. Odrekanje pravilne zdrave prehrane ni prav nič primerno dejanje nekega vrtca ali šole oz. bolje rečeno stroke,« pravi veganka Jasmina Hrastovec. Tamara Zupe iz Radenec pa ob tem še dodaja, da bi vsak starš, ki želi svojemu otroku dobro, moral razmišljati tudi o tem, da zapusti otrokom in vnukom planet zelen. »Takega, kot ga je dobil od svojih prednikov. Ve se, da je živinoreja eden od ključnih dejavnikov uničevanja okolja." V slovenski javnosti sicer veganski način prehranjevanja dviguje prah, medtem ko so eni prepričani, da gre za edini zdrav način življenja, drugi v njem vidijo modno muho.
Andrej Petelinšek
V šolah veganske malice niso dovoljene. 
veganstvo