vestnik

Pomurski zdravstveni domovi: Največji dosežek novi zdravniki

Majda Horvat, 9. 5. 2019
Nataša Juhnov
Prizidek k zdravstvenemu domu bo stal 954.385,87 evrov.
Aktualno

Vsi poslovali s presežkom, vlagali v opremo in posodabljali vozila – Letos bodo gradili v Murski Soboti in Gornji Radgoni

Vsi štirje pomurski zdravstveni domovi so lani poslovali uspešno. Pri vseh so prihodki presegali odhodke, kar pomeni, da so ustvarili finančni presežek, bolnikom so zaradi novih dejavnosti ali razširitve obstoječih ponudili več zdravstvenih storitev, uspešno so uvajali nove tehnologije in posodabljali medicinsko opremo ter vozila. Glede na veliko pomanjkanje družinskih zdravnikov v Sloveniji pa je njihov največji dosežek gotovo ta, da jim je uspelo pritegniti in zaposliti nove zdravnike in zato ni nevarnosti, da bi bolniki ostali brez zdravnika, tudi na splošno so povečevali število zaposlenih.

V Murski Soboti v novo medicinsko opremo

Murskosoboški zdravstveni dom je lani ustvaril 13,1 milijona evrov prihodkov in poslovanje končal s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 277 tisoč evrov. Namenili ga bodo za prihodnje naložbe, predvsem za gradnjo prizidka z dvigalom, ki jo načrtujejo v tem letu. Zdravstveni dom je kot celota program dela dosegel 96-odstotno, s tem da so ga na nekaterih področjih presegli, na drugih pa zaradi objektivnih okoliščin nalog niso izpolnili v celoti. Večje naložbe v lanskem letu so bile nakup medicinskih aparatov in opreme v vrednosti 396 tisoč evrov ter posodobitev vozil, za kar so namenili 269 tisoč evrov. Število zaposlenih javnega zavoda se je lani povečalo, tako da jih je bilo konec leta že 327. Zaposlili so nekaj novih zdravnikov, imajo pa tudi specializante za različna področja, za katere upajo, da se bodo po končanem specialističnem študiju zaposlili pri njih. Zdravstveni dom je s prenovljenim centrom za krepitev zdravja pridobil tudi 13 sodelavcev na različnih področjih, z dodatnimi znanji pa so pri delu pomembne tudi diplomirane in srednje medicinske sestre.

Gradnja centra v Gornji Radgoni letos

c709ea33fece185dfd7dd5f916fb4ef9
Franci Klemencic
Število zaposlenih v Zdravstvenem domu Gornja Radgona se je v zadnjem letu povečalo.


Zdravstveni dom Gornja Radgona je lani imel 5,5 milijona evrov prihodkov, presežek prihodkov nad odhodki pa je znašal 50 tisoč evrov. Program dela je izpolnil skoraj v celoti oziroma ga pri nekaterih dejavnostih presegel. Za nakup osnovnih sredstev so lani namenili 143 tisoč evrov in za nakup drobnega inventarja 43 tisoč evrov, za vzdrževalna dela in investicijsko vzdrževanje pa so namenili 192 tisoč evrov. Večja dela, ki so jih opravili, so bila obnova zobne ambulante, menjava talnih oblog ter menjava oken in vrat v zdravstveni postaji pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Zaradi zahtevnosti projekta so iz lanskega v letošnje leto prenesli načrtovano gradnjo centra za krepitev zdravja, za katero so lani že pripravili vso dokumentacijo. Konec leta je imel Zdravstveni dom Gornja Radgona 130 zaposlenih, od tega deset pripravnikov, število zaposlenih pa se je povečalo.

Ljutomer obnovil ambulante

Celotni prihodki Zdravstvenega doma Ljutomer so znašali 4,4 milijona evrov, poslovanje je javni zavod končal s presežkom v višini 114 tisoč evrov. Program dela so opravili po načrtu. Ljutomerski zdravstveni dom je iz dela presežkov, ustvarjenih še v letu 2017, lani za naložbe namenil 301 tisoč evrov, od tega 158 tisoč evrov za opremo, 23 tisoč evrov za medicinsko in 135 tisoč evrov za nemedicinsko. Največja naložba je bila obnova splošnih ambulant s čakalnicami, ki so jih tudi na novo opremili, kupili so tudi vozilo za urgentnega zdravnika in uredili nadstrešnico za reševalna vozila. Konec leta so imeli 90 zaposlenih, na novo pa so zaposlili dva zdravnika specialista in enega višjega zdravnika specialista (psihiatrinjo).


b70c1baacba3cce965d4b00c036f44f0
Žunec Darja Lukman
Zdravstveni dom Ljutomer.

Lendava kupila vozila

Zdravstveni dom Lendava je lani ustvaril prihodke v višini dobrih pet milijonov evrov, presežek prihodkov nad odhodki pa je znašal štiri tisoč evrov. Načrtovani program dela so bistveno presegli, a ker ne dosegajo glavarine, ki temelji na republiškem povprečju opredeljenih zavarovanih oseb, javni zavod prejema manj sredstev, kot je priznana polna cena storitev. Za investicije so lani namenili skupaj 334 tisoč evrov, od tega 325 tisoč za opremo (99 tisoč evrov za medicinsko in 226 tisoč za nemedicinsko). Med pomembnejšimi naložbami je bil nakup vozil, zamenjali so vozila za nenujne prevoze, kupili rabljeno nujno reševalno vozilo in tri vozila za patronažno službo. Konec lanskega leta so imeli 118 zaposlenih.
Vida Toš
Jurica Ferenčina s "svojima" medicinskima sestrama - Katjo Karba (levo), ki dela z njim v ambulanti, ter Manuelo Feuš, ki dela v referenčni ambulanti. Fotografija Vida Toš
zdravstvo