vestnik

(Pomursko podjetje desetletja po izboru bralcev) Hitrejši in inovativnejši od tekmecev

Ines Baler, 11. 12. 2021
Arhiv podjetja Varis Lendava
Podjetje Varis Lendava se uvršča med najboljše proizvajalce gotovih kopalnic v Evropi.
Aktualno

Prioriteta vodstva je povezati kolektiv. Novi načini dela postajajo rutinski.

Podjetju Varis Lendava, ki se uvršča med najboljše proizvajalce dokončanih kopalnic v Evropi, so bralci Vestnika in uporabniki spletne strani vestnik.si namenili največ glasov v kategoriji pomursko podjetje desetletja po izboru bralcev. Direktorica Sabina Sobočan v tej nagradi zaznava, da je Varisova odgovornost za prihodnost in do okolja prepoznana tudi v lokalni skupnosti. Kot najpomembnejša dosežka v zadnjem desetletju je navedla rast in prehod k miselnosti, da se vse da. »Če kupcu mi ne najdemo rešitve, jo bo naša konkurenca. To, da smo sposobni na mednarodnih trgih biti boljši od tekmecev, ni samoumevno. Kot mojstri gotovih kopalnic se v evropskem prostoru dokazujemo vsakodnevno,« pravi in dodaja, da je njihova kakovost prepoznana v izvirnih rešitvah, v skrbnosti položenih ploščic, učinkoviti organizaciji dela, prodajnih pristopih, kakovosti odnosov, trajnostni naravnanosti podjetja ... Da njihove kopalnice najdete tudi v svetovno znanih hotelih, kot so Sheraton, Motel One, Hampton by Hilton, Holiday Inn, InterCity, pa so bili potrebni tudi pravi ljudje, povezanost in predanost. »Prav zdaj razmišljamo, kako to še nekako poudariti, da bomo Slovenci, ko gostujemo v tujini, v hotelih prepoznali Varisove kopalnice. Smo namreč tudi ambasador slovenskega gospodarstva v kampanji Green. Creative. Smart,« pove Sobočanova.

varis-lendava, kopalnice, gotove-kopalnice, hoteli, sabina-sobočan
Arhiv podjetja Varis Lendava
Varisove kopalnice najdete v številnih svetovno znanih hotelih.

Naprej jih žene ambicioznost. Želja, da bo podjetje uresničilo in preseglo pričakovanja, rešilo izzive pri projektiranju, gradnji, obnovi in rekonstrukciji kopalnice. »Vidimo se kot evropska multinacionalka in da blagovna znamka Varis (p)ostane sinonim za kakovost in soustvarjalca prihodnosti modularne gradnje,« pravi. Zato tudi sledijo strateškim ciljem, kot so kakovost izdelka, procesov, odnosov …, obenem pa je po besedah direktorice v postopku projekt digitalizacije, načrtujejo tudi investicije. Sabina Sobočan se zaveda, da imajo ključno vlogo pri uspehu zadovoljni zaposleni. »Pravijo, da ko podjetje podvoji število zaposlenih, postane drugo podjetje. Varis se uvršča med slovenske gazele, rast je dinamična in visoka. To pomeni, da se je s povezovanjem v kolektivu treba sistematično in zavzeto ukvarjati, in to štejem med naloge ali še bolje odgovornost vodstva,« poudari. V podjetju tako v zadnjih letih pospešeno uvajajo orodja internega komuniciranja, ukvarjajo se z razumevanjem vrednot, ki jim podjetje sledi, prav tako že vrsto let merijo kakovost odnosov. »Raziskava poteka prav v tem obdobju. Sodelavca, ki skrbita za razvoj ljudi in komunikacijo, imata veliko dela in lepo je videti rezultate tega, v kar vlagata skupaj z drugimi vodji,« izrazi priznanje direktorica. Presežke finančno in nefinančno nagrajujejo, v časih, ki niso zaznamovani z epidemijo, organizirajo še dan odprtih vrat, piknik in na teh dogodkih se še bolje spoznajo in povežejo.

varis-lendava, kopalnice, gotove-kopalnice, hoteli, sabina-sobočan
Arhiv podjetja Varis Lendava
Podjetju Varis Lendava se uvršča med najboljše proizvajalce dokončanih kopalnic v Evropi.


Mesarsko klanje na dobavnih trgih
Epidemija in ukrepi še vedno zaznamujejo procese dela. Varnost je v Varisu vseskozi na prvem mestu. Sobočanova priznava, da na začetku ni bilo lahko v delo vnesti ukrepe, sedaj pa je nov red postal že rutinski. »Pri novi normalnosti niti ne gre le za ukrepe, vezane na zdravje in varstvo pri delu, spreminja se tudi način, kako sodelujemo in poslujemo. Sestanki na daljavo postajajo običajni, preden se odpravimo na pot, razmislimo, ali je v resnici potrebna ali lahko isti cilj dosežemo s srečanjem prek spleta,« našteje in doda, da v okolju tudi ne pustijo takega ogljičnega odtisa. Se pa izzivi pojavljajo tudi na trgu dela. Varisov menedžer za kadre Matej Furlan je po besedah direktorice pred kratkim sodeloval v oddaji, v kateri so razpravljali o izzivih na trgu dela. »Predstavil je, kako zelo je bazen potencialnih sodelavcev izpraznjen. Posredniki, ki se s tem ukvarjajo, nam zdaj ponujajo že kader iz Indije, Bangladeša,« oriše težavnost situacije. V Varisu jim kljub vsemu še uspeva dobiti ustrezen kader. »Ljudje, ki pridejo, vidijo, da delamo dolgoročno in spoštujemo delo ter prispevek posameznika k uspehu celote. Ko je potrebno, se zanje zavzamemo in jim pomagamo tudi v situacijah, kjer velja, da 'prijatelja spoznaš v nesreči'. Veliko delamo na učenju, z različnimi pristopi, med njimi je tudi Varis akademija, v okviru katere sami poskrbimo za prekvalifikacijo posameznih kadrov,« našteje.
Naslednje področje, o katerem se v zadnjih tednih veliko govori, je trg materialov. Cene rastejo, kar opažajo tudi v lendavskem podjetju. »V Varisu smo prepoznani kot mojstri gotovih kopalnic. Tisti, ki si v tem času tudi zaslužijo naziv mojstri ali izjemneži, so nabavniki. Ne boj, mesarsko klanje vlada na dobavnih trgih, soočamo se z dvigom cen vseh vrst materialov in surovin. Zelo je zahtevno in vpliva na ekonomiko, koliko denarja nam pod črto ostane za razvoj,« pravi.

sabina-sobočan, varis, lendava
Nataša Juhnov
Varis Lendava je že nekaj let stalnica v različnih izborih najboljših podjetij, Sabina Sobočan pa v izborih najboljših menedžerjev.

Nova delovna mesta
Varis Lendava je že nekaj let stalnica v različnih izborih najboljših podjetij, Sabina Sobočan pa v izborih najboljših menedžerjev. To ni le spodbuda za naprej, ampak je tudi neka odgovornost za še boljše delovanje in poslovanje, pove direktorica. »Biti izpostavljen pomeni, da si še bolj na očeh. V dobrem smislu si zgled, svetilnik, po katerem se drugi orientirajo. Po drugi strani je morda bolj vidna tudi kakšna napaka, ki jo narediš. A prav tega nas ne sme biti strah,« meni in pristavi, da če ni napak, tudi ni rasti. Pri tem pa še enkrat pride do izraza njihova ambicioznost. »Če pogledamo otroka, bi se mar naučil shoditi, če ne bi tudi padel. Pa voziti kolo? Rešiti nalogo iz matematike? Brez preizkušanja ni učenja in zato nas ni strah, da se izpostavimo,« navede zanimivo primerjavo. Zatrdi, da so pri učenju hitrejši od mednarodnih tekmecev, ki včasih rešitve vidijo v tem, kar v Varisu vgrajujejo že več kot desetletje. To pa dokazuje tudi njihovo inovativnost. »Po svoje je dober tudi pritisk, saj zahteva, da ves čas disciplinirano treniramo in držimo kondicijo.«

varis-lendava, kopalnice, gotove-kopalnice, hoteli, sabina-sobočan
Arhiv podjetja Varis Lendava
Da njihove kopalnice najdete tudi v svetovno znanih hotelih, kot so Sheraton, Motel One, Hampton by Hilton, Holiday Inn, InterCity, so bili potrebni tudi pravi ljudje, povezanost in predanost.


Pomursko podjetje desetletja po izboru bralcev je tudi prepoznano kot trajnostno naravnano in družbeno odgovorno podjetje. Z donacijami podpira številne dogodke in akcije. Direktorica o tem meni, da je vračanje v okolje, v katerem delujejo, nerazdružljivo povezano z dejavnostjo. Na prvem mestu so po besedah Sobočanove novoustvarjena delovna mesta, sledijo pa še številne dobronamerne geste. Pri tem podjetju ne gre za število teh potez, pač pa za sobivanje, razvoj in napredek. »Veliko družin živi z nami visok tempo, ki ga zahteva tekmovanje v evropski poslovni ligi, in hvaležni smo za podporo,« ne pozabi poudariti direktorica. Hkrati pa doda, da se zavedajo, da dobro ime in zadovoljna stranka prineseta naslednje naročilo in z njim plačilo.

pomursko-podjetje-desetletja varis lendava sabina-sobočan