vestnik

Gripa spraznila učilnice tudi po Pomurju

M.V., 7. 2. 2020
M.V.
V zadnjih tednih se je močno povečalo število obolelih otrok z gripo in drugimi respiratornimi obolenji.
Aktualno

V zadnjih tednih se je tudi v Pomurju močno povečalo število obolelih otrok z gripo in drugimi respiratornimi obolenji. Ponekod odsotnih tudi 36 odstotkov učencev.

Povečana odsotnost učencev zaradi obolenj
»V porastu je predvsem okužba z virusom gripe A, med otroci nižje starosti se širi okužba z  respiratornim sincicijskim virusom. Opažamo stalno stabilno prisotnost okužb z rotavirusom,« nam je povedala Andreja Nemec, dr. med., spec. pediatrije. Po njenem mnenju je obolevanje že na vrhuncu, ali pa vsaj blizu. Za pričakovati je še morebiten porast števila obolelih otrok v sledečem tednu ali dveh.

Gripa na pohodu
Aleš Cipot
V porastu je predvsem okužba z virusom gripe A, med otroci nižje starosti se širi okužba z respiratornim sincicijskim virusom.

Kaj svetujejo staršem?
Kot pravi, starši lahko sami poskrbijo predvsem za zadosten vnos tekočine in za zniževanje telesne temperature z uporabo antipiretičnih sirupov v ustrezno velikih odmerkih. »Če opažajo, da je otrok febrilen, da je slab, predvsem leži, naj se otroka ne pošilja v šolo ali vrtec. Stanje hidracije lahko preverjajo preko barve in količine urina. Za obisk zdravnika naj se starši odločijo, če kljub ustreznemu vnosu tekočine in zbijanju telesne temperature vročina vztraja več kot tri dni, je količina izločenega urina vedno manjša in je urin ob tem koncentriran, torej temno rumeno obarvan, če se kašelj pri otrocih stopnjuje, če so otroci izrazito nerazpoloženi, zaspani, kljub predhodno omenjenim ukrepom,« še priporoča.
Da se je pojavila sezonska gripa in povečalo število respiratornih obolenj, pa so iz SBMS sporočili že sredi januarja, ko so prepovedali obiske na vseh hospitalnih oddelkih, razen Otroškem in Ginekološko-porodniškem.

počitek, gripa, prehlad, čaj
Pixabay
Priporočljivo je pitje čaja in uživanje vitaminov.

Ponekod manjka tudi 36 odstotkov učencev

»Na šoli manjka približno petnajst odstotkov učencev, v vrtcu trinajst odstotkov otrok.  Zaenkrat pri zaposlenih ni večjega izpada,« nam je zaupala Jolanda Maruško, ravnateljica OŠ Cankova. Več odsotnosti zaznavajo na OŠ Šalovci, kjer je trenutno odsotnih šestintrideset odstotkov učencev osnovne šole, ter osem odstotkov otrok v vrtcu. Podobno je v Gornji Radgoni, kjer je v četrtek, 30. 1. 2020, na šoli manjkalo 154 učencev od 563, kar predstavlja dobrih sedemindvajset odstotkov vseh učencev. »Gre za velik odstotek izostankov, zato smo bili primorani prilagajati učni proces. Prav tako je bolniško odsotnih nekaj učiteljev in ostalega nepedagoškega kadra, kar vpliva na oteženo organizacijo delovnega procesa. Ocenjujem, da je število izostankov v prejšnjem tednu doseglo vrhunec, saj se učenci postopoma vračajo v šolske klopi,« je pojasnil ravnatelj Dejan Kokol. »Nadejamo se, da se bo obstoječa problematika kmalu umirila in da bomo lahko nadaljevali učni proces pa začrtanem programu,« je še dejal.

Povsem drugače pa je na OŠ Gornji Petrovci, kjer trenutno izostanek učencev in bolniške odsotnosti zaposlenih ne odstopajo od običajnih odsotnosti. Enako je na Dvojezični osnovni šoli I Lendava ter v vrtcu Lendava, kjer v zimskem času niso opazili bistvenega povečanja odsotnosti učencev oziroma učiteljev zaradi bolezni.
Povsod so tem obdobju še posebej pozorni na osebno higieno, razkuževanje ter na prezračevanje oddelkov.

»V zadnjih dneh se je nad nas spustila gripa in cel kup drugih respiratornih infektov, tu so še tiste nevšečnosti, ki nas spremljajo skozi vse leto... Starši fenomenalni ste. Spopadate se s temi visokimi dolgotrajnimi vročinami, prebedite noči... Zdržite še z nami, bodite potrpežljivi, naša ambulanta, naše punce so obremenjene, obiskov, klicev je skoraj trikrat več, kot običajno,« so te dni zapisali v Otroški ambulanti Alenke Horvat iz Murske Sobote.

respiratorne-bolezni pomurje