vestnik

Ponovni pozivi h kupovanju domačega, pomoč tudi za kmete

STA, 24. 3. 2020
Nataša Juhnov
"Preskrba s hrano je v tem trenutno še posebej pomembna," pravi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Aktualno

Poseben zakon za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki ga pripravlja vlada, bo vseboval tudi več ukrepov s področja kmetijstva. "Preskrba s hrano je v tem trenutno še posebej pomembna," pravi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki se tako kot gospodarski minister Zdravko Počivalšek zavzema za kupovanje domačega.

"Našemu gospodarstvu lahko najbolje pomagamo s tem, da jih vsi skupaj podpremo na način, da kupujemo domače," je danes na novinarski konferenci pozval Počivalšek. Ob tem je skupaj s še nekaterimi drugimi ministri predstavil ukrepe za blažitev posledic epidemije tako za državljane kot podjetja, o katerih se je ponoči dogovorila vlada.

"Naš cilj je, da zagotovimo delovna mesta in likvidnost podjetij. Ne sme se zgoditi, da bi kakšno podjetje propadlo, a ga z ukrepi lahko rešimo," je dejal in si zaželel, da bi se lahko vsi tisti, ki danes nimajo dela, po koncu epidemije vrnili na svoja delovna mesta, naše gospodarstvo pa bi na novo zadihalo s polnimi pljuči.

Pomagamo pa lahko po njegovih besedah tudi državljani, s tem ko kupujemo domače izdelke. "In ko bo epidemije enkrat konec, se spomnimo na to, da so počitnice doma najlepše, da je domača hrana najbolj varna, in da so delovna mesta v domačem lokalnem okolju najboljše jamstvo za naš skupni standard," je pozval minister.


Na kmetijskem ministrstvu razmere pri dobavi kmetijskih pridelkov in živil ter stanje na trgu in morebitne motnje budno spremljajo. En sklop ukrepov so že pripravili, drugega bodo vključili v danes napovedani poseben zakon, katerega namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja.

Pivčeva je med novimi ukrepi napovedala finančno pomoč kmetom zaradi novega koronavirusa. Če bodo zboleli za boleznijo covid-19, jim bo pripadlo izplačilo v višini 80 odstotkov minimalne plače, upravičeni bodo tudi do odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vlada namerava tudi finančno podpreti kmetijska gospodarstva zaradi izpada dohodka kot posledice padca cen, razmišlja o oprostitvi plačila dohodnine, pomagala bi tudi tako, da bi povečali delež slovenske hrane v sistemu javnega naročanja.

Kot pomoč živilskemu sektorju je ministrica napovedala povračilo stroškov zaradi povečanih nepričakovanih stroškov, nekaj predlaganih ukrepov pa sega tudi na področje ribištva.


Sicer pa nameravajo na kmetijskem ministrstvu povečati delež predplačil upravičencem pri ukrepih skupne kmetijske politike ter vzpostaviti možnost ugodnega kreditiranja za potrebe investicij v osnovna sredstva in nabavo repromateriala za prihodnjo sezono.

vlada koronavirus kmetijstvo živila
Kaj zdaj berejo drugi