vestnik

Ponovno dovoljeno javno zbiranje do 500 oseb in gledalci na športnih prireditvah

STA, 15. 6. 2020
Tomo Köleš
Športnih prireditev se lahko udeležijo tudi gledalci.
Aktualno

Od danes je ponovno dovoljeno javno zbiranje do 500 oseb, športnih prireditev pa se lahko udeležijo tudi gledalci. Pri tem pa je treba upoštevati vsa varnostna priporočila in usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Kaj v praksi pomeni omejitev zbiranja do 500 oseb, je vladni govorec Jelko Kacin ob predstavitvi odločitve vlade pred dnevi pojasnil na primeru športne prireditve. Po njegovih besedah je treba med 500 oseb šteti tudi športnike, delegate, predstavnike medijev, varnostnike in drugo podporno osebje, ki na različne načine sodeluje pri izvedbi prireditve.

"Torej to ni 500 gledalcev, ampak je bistveno manj. Tega ne smemo pozabiti zlasti, ko gre za kolektivne športe," je opozoril Kacin. Vlada se je pred odločitvijo seznanila z oceno strokovne svetovalne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje.

Da bi preprečili hitro širjenje virusa, je vlada prve ukrepe omejevanja zbiranja sprejela že kmalu po prvi potrjeni okužbi v Sloveniji. Sprva so omejitve prepovedi veljale le za zaprte prostore, 20. marca pa je z nekaj izjemami začela prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah. Z umirjanjem epidemiološke situacije pa je vlada začela rahljati ukrepe, tudi glede zbiranja.

koronavirus ukrepi šport družba
Kaj zdaj berejo drugi